iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Раздават пакетите за бедни от 6 януари

Раздават пакетите за бедни от 6  януари 12_1451301130

Раздаването на храни за бедните ще започне от 6 януари, като първият пакет ще съдържа пет вида продукти - брашно, спагети, компот, леща и конфитюр. За тези стоки Агенцията за социално подпомагане е сключила успешно договори с фирми доставчици. Проблеми с обжалванията и неявяване на кандидати обаче са причина да се провалят първоначалните планове на социалното министерство и на Агенцията за социално подпомагане бедните да получат пълните хранителни пакети още преди Коледа. Около 255 000 домакинства и самотно живеещи трябваше да получат комплект от 21 продукта на стойност около 100 лв. всеки с ДДС.

Класираните фирми за доставка на олио и захар не се явиха за подписване на договори, а срокът изтече на 25 декември, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Тъй като крайната дата съвпада с коледните празници, на фирмите ще им се дадат още няколко дни толеранс и ако и тогава не се явят, средствата за тези два продукта ще бъдат прехвърлени за следващата година, когато ще бъдат раздадени двойни дажби, обясниха от агенцията. За 22 февруари 2016 г. пък е насрочена датата за произнасяне на Върховния административен съд по обжалването на 12 позиции храни. Сред тях са зеленчукови, месни и рибни консерви, ориз, фасул, бисквити, макаронени изделия. За доставката на локум и нектар предстои сключване на договори с доставчиците.

Раздаването на храните за бедни ще става в пунктовете на Българския Червен кръст по списъци и изготвени графици, за да няма струпване на хора. Стоките ще бъдат обособени в индивидуални пакети. Право на тяхното получаване имат домакинствата с целеви помощи за отопление през сезон 2014-2015 г., както и хората и семействата, инцидентно пострадали от бедствия и аварии. От тази година финансирането на доставките идва от нов фонд за европейско подпомагане за най-нуждаещите се. "Фонд за подпомагане на най-уязвимите", по който Брюксел отпусна 100 млн. евро до 2020 г. - по 16 млн. евро годишно. Досега храните за бедни се финансираха от фонд "Земеделие".

Междувременно от АСП съобщиха, че преди Коледа са раздадени ваучери на 3300 непълнолетни майки. Те са на стойност колкото месечните детски, които трябва да получат тези майки за ноември - 35 лв. за едно дете или 85 лв. за две деца. Според последните промени в Закона за семейните помощи непълнолетните майки вече няма да получават детските в брой, а само в натура. Срещу ваучерите, които са ценни книжа за замяна, те ще могат да осребрят стоки или услуги за детето. Всеки месец тези ценни книжа ще се получават от дирекциите Социално подпомагане до навършването на пълнолетие от майката. С тях може да се плаща пълно или частично таксата за детска ясла или градина, както и таксата за детска кухня или столово хранене. С тях може да се закупува храна, облекло, обувки, учебници и учебни пособия.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

11-Декември-2016

12-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.