iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Радомирци правят курбан за 2-та година от земетресението

Радомирци правят курбан за 2-та година от земетресението 05_1399964005

Жителите на радомирския кв. Извора ще направят курбан на 22 май. Курбанът е по случай на втората година от земетресението, което удари област Перник със сила 5,8 по скалата на Рихтер. Районът на Радомир е този, който пострада най-тежко от земните трусове. Курбанът ще бъде направен изцяло от дарения.

Свещеник ще освети ястието, което ще бъде раздадено за здраве на всички жители и гости. По време на ритуала всички ще запалят свещици и ще се помолят за здраве и добруване и за това земята да е кротка.

Цялото събитие ще се проведе на спортната площадка в началото на кв. Извора. Това е най-старата част на Радомир и там живеят над 2000 души. Заради трусовете къщи там не са блъскани, но подпокривните пространства на почти всички жилища са пострадали, като са били нацепени шахматно. Това е наложило да бъдат разрушени и да се изградят наново.

Миналата година радомирци пак правиха курбан, какъвто се раздава при големи премеждия в живота на хората. 1 160 домакинства пострадаха при силното земетресение през 2012-та. На пет семейства с тежко порутени жилища, които бяха застрашени да останат без покрив, бяха доставени сглобяеми къщи.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.