iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Радомирци отпразнуваха 3 март с огромен трибагреник

Радомирци отпразнуваха 3 март с огромен трибагреник 03_1457168319

Радомирци посрещнаха Националния празник на България 3 март, като още сутринта множество хора се събраха на площад "Войнишко въстание", където положиха венци и цветя на паметника на последния знаменосец на Самарското знаме Никола Корчев. Пред паметта на героя сведоха глави кметът на община Радомир Пламен Алексиев, председателят на Общинския съвет Светослав Кирилов, заместник кметовете Любка Димитрова и Димитър Димитров, секретарят на община Радомир Валентин Петров, общински съветници, представители на политически партии, директори на учебни заведения и много граждани. Сред присъстващите бяха и наследниците на Никола Корчев - Маргарита Корчева и Станислав Корчев. Маргарита Корчева прочете нейно стихотворение, посветено на Никола Корчев.

След това празничното шествие се отправи към площад "Свобода", където кметът Пламен Алексиев издигна знамето на България и поздрави радомирци. "Честит празник! Празник, който бе затвърден със Съединението на България и с обявяването на Независимост на нашата родина. Празник, който ни кара да бъдем честити като една от най-старите нации в Европа, като една от малкото държави в Европа, които не са променяли името си." - каза в словото си Пламен Алексиев. Огромен трибагреник се спусна от покрива на сграда в центъра под аплодисментите на хората.

Празничната програма започна с изпълнения на възрожденски песни от Квартет "Българи". Ансамбъл "Чинари" представи впечатляващия си спектакъл „Възрожденски разкази”. В края на празника танцьорите поведоха голямо хоро.

В Радомир на 3 март в изложбена зала "Войнишко въстание" бе открита изложбата „В името на драгоценното ни Отечество” от Регионалния исторически музей в Сливен. Експозицията представя в документи и снимки живота и делото на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.