iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пускат нови сортове зеленчуци до две години

Пускат нови сортове зеленчуци до две години 10_1444135219

Салатата от домати и туршиите с червена капия много скоро ще придобият по-съвършен вкус, като българските учени създадоха нови сортове зеленчуци, които ще излязат на пазара до две години.

„В момента се разработва нов сорт домати - „Алено сърце”, както и Ивайловградска капия”, съобщи за „Новинар” директорът на института по зеленчукови култури „Марица” проф. Стойка Машева. Тя уточни, че изпитването на новия сорт домати трябва да приключи през 2016 г., а на капията – през 2017 г.

Уникалното за „Алено сърце” е, че е с отлични вкусови качества, а теглото му достига до половин килограм. За разлика от „Розовото сърце”, който вече може да се намери на пазара, цветът му е червен, уточниха от института.

Друг отличителен белег на „Аленото сърце”, е че е с малки семена и по-малко целулоза от останалите сортове домати. По думите на проф. Машева новият вид е предназначен най-вече за хоби градинарство.

Ивайловградската капия пък се очаква да бъде най-големият конкурент на легендарната куртовска. Новият сорт също е червен, а предимството е, че люспата се отделя много лесно.

Проф. Машева изтъкна, че има огромен интерес от българските земеделци към новите сортове, които вече се садят от стопаните. Тя подчерта, че всички семена, предназначени за тази година, вече са иззети и в момента се готвят нови партиди.

Тази година бяха добити много нови сортове домати, като „Розово сърце”, чери домати, ранни видове и др., допълниха учените.

През последните години в института създадоха и регистрираха още сортовете домати „Пловдивска каротина“, „Пауталия“, „Ники F1″, „Аля“, „Йона F1″, „БГ Деа F1″, „Дивна F1″, „Олимп F1″, „Водолей F1″, „Копнеж F1″ и др., както и няколко вида чушки.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.