iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пускат централния площад на 20 май

Пускат централния площад на 20 май 02_1424935960

Реконструкцията на централния площад в Перник ще приключи с 10-дневното закъснение. То все още не е наваксано.

До 20-ти май обаче обектът трябва да бъде завършен и предаден, затова ако се наложи, ще се работи на две и дори трисменен режим, заяви кметът на общината Иван Иванов.

Той представи и новият ръководител на проекта „Зелена и достъпна градска среда" инж.Николай Андреев, който зае поста на бившия зам.кмет по строителството инж.Росен Йорданов. Андреев е назначанен на граждански договор към общината от 15 януари, поясни градоначалникът и допълни, че от десетина дни е засилен ресурсът от строители, работещи по обновяването на централната градска част на Перник.

Зам.кметът Владислав Караилиев, който пряко отговаря за мащабния проект, който е на стойност близо 5 милиона лева с ДДС, припомни, че се следи ежедневно изпълнението на графиците и обемите работа.
Най-тежкият подобект е самият площад, чиито срок за приключване е 20-ти май, съвпадащ с окончателния срок за изпълнение на целия проект, поясни инж.Андреев.

Той призна, че е имало много трудности главно в периода декември – януари най-вече заради изключително неблагоприятните метеорологични условия, когато изпълнението на голяма част от дейностите е било невъзможно.

До момента са усвоени и разплатени 2,6 милиона лева, поясни ръководителят на проекта. До пълното завършване на обекта остават за доразплащане около 2,4 милиона лева.

Десетдневното забавяне все още не е наваксано, но фирмата –изпълнител е предупредена при необходимост да мине на двусменен режим, а ако смятат, че няма да се справят, да се работи и на три смени, заяви зам.кметът Владислав Караилиев.

Градоначалникът инж.Иванов заяви, че се следи и за качественото изпълнение на строително-монтажните работи и там, където не е налице нужният „търговски вид", ще се пренареждат плочки и облицовки. Общината, допълни той, е изпълнила стриктно ангажиментите си към строителите и забавени плащания няма.

Има ли банкова гаранция по проекта, вярно ли е парите са били внесени в КТБ и са потънали, бе другият въпрос, на който бе потърсен отговор от кмета на общината инж.Иванов. Без банкова гаранция няма да занапред една стотинка, независимо че се работи, докато парите не са тук. В КТБ ли са, в друга банка ли са – това са само слухове, заяви градоначалникът. Той допълни, че от 27-ми февруари в района на ГУМ най-сетне ще бъде отворена просека през площада, по която да преминават гражданите и така ще се сложи край на голямото заобикаляне.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.