iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проверяват затворите у нас

Проверяват затворите у нас 03_1456816158

Доклад за състоянието на затворите у нас и предложения за промени в законодателната уредба за отстраняване на нередностите и спазване правата на лишените от свобода ще представи следващата седмица националният омбудсман, като това заяви Мая Манолова по време на посещението си в Сливен.

При проверка на националния омбудсман в Сливенския женски затвор са били открити редица ограничения на правата на затворничките: от изолацията на лишените от свобода майки и липсата на контакти с децата им до лошата материална база. В единствения женски затвор у нас няма санитарни възли в килиите, има режим на топлата вода и недостиг на хигиенни препарати. Цехът за изработка на работно облекло няма поръчки от системата на затворите. Мая Манолова ще сезира правосъдния министър за обществените поръчки в затворите, които се възлагат на външни фирми:

Следващата седмица ще представим специален доклад, който е посветен на правата на затворниците, на състоянието на затворите в България. Ще отправим редица препоръки, за всяко конкретно място за лишаване от свобода. Също така, ще направим и някои предложения за промени в законодателната уредба. Притеснителен е фактът, че към промяна на режима от "строг" към по-лек, се преминава в много малка част от случаите, а към условно предсрочно освобождаване, на практика в извънредни случаи, което не дава достатъчно стимули за ефективно превъзпитание.

В Сливен Мая Манолова подари лаптоп на 12-годишния Дейвид Дечев от Сливенската Хуманитарна гимназия и даде старт на национална кампания за подпомагане на даровити деца от социално слаби семейства "В нашите ръце".

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.