iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проверяват за наличието на новите винетки

Проверяват за наличието на новите винетки 02_1454482824

МВР започна масови проверки по пътищата за наличието на новите винетки, след като по-скъпите стикери влязоха в сила от 1 февруари. Заваляха и глоби от 300 лв. за липсата им. Водачите масово се оправдават, че проблемът с повишената стойност на винетките е в съда и магистратите могат да постановят в полза на гражданите.

Делото за цената на стикерите е по няколко жалби и трябваше да се разгледа от Върховния административен съд вчера, но бе отложено и ще продължи на 22 март. Съдът обаче не се съгласи на предварително спиране действието на решението и това означава, че шофьорите трябва да си купят скъпите винетки независимо от бъдещия изход на делото.

Вчера ВАС заседава по жалбата на Николай Филев от София. Делото е срещу постановление на Министерския съвет за изменение на тарифата за таксите, които се събират от Агенция "Пътна инфраструктура" в частта за годишната винетна такса на пътни превозни средства. По него вече бяха подадени 10 искания за присъединяване. Съдът допусна приобщаване на девет молби на физически лица. Съдебният състав допусна встъпване на министъра на регионалното развитие и благоустройство, както и на пътната агенция на страната на ответника - МС. Допуснати са и жалбите на инж.Тодор Тодоров, Борислав Райчев и сдружение "Силна икономика и реална алтернатива" - СИЛА.

В жалбата си Николай Филев е написал, че вдигането на цените на стикерите не е мотивирано. Освен това проектът за изменение на тарифата, заедно с мотивите, не е качен на нито една от страниците на МРРБ като съставител на проекта и на МС. На заседанието бе показана разпечатка от сайт и бе поискан разпит на свидетели за следващото заседание, сред които IT специалист. Самият Филев не се яви за заседанието. Адвокатът му обясни, че делото е заведено, защото това е начинът за въздействие. "Това е порочна практика гражданите да се придвижат от едно населено място към друго населено място, като плащат задължително винетни такси. Едно, че няма такова нещо като практика в цяла Европа, да не говорим за света, друго - че не съответства на нашите доходи", обяви инж. Тодор Тодоров, чиято жалба също се разглежда в това дело. Той обяви, че всеки може да пресметне какво трябва да плати човек, който живее на село, за да се придвижи до града, примерно за да потърси медицинска помощ - винетна такса, "Гражданска отговорност" и да мине задължително годишен технически преглед, където също се плаща. Според него "това биха били едни ограничения към конституционно защитеното право за свободно предвижване на гражданите".

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.