iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проверяват пет църкви в пернишко

Проверяват пет църкви в пернишко 02_1423129419

Нарочна комисия направи проверка как вървят ремонтите на пет църкви в община Перник, пострадали от земетресението от 22 май 2012 г.

Всичките се укрепват конструктивно със средства от Министерския съвет. Обект на инспекцията бяха „Св. Теодор Стратилат” в Боснек, „Св. Петка” в Чуйпетлово, „Св. ап. Петър и Павел” в Кралев дол, „Св. Николай Чудотворец Мирликийски” в Ярджиловци и „Св. ап. Петър и Павел” в Мещица. В момента по тях не се работи, тъй като лошото време не позволява.

Единствено в храма в Кралев дол са изпълнени почти всички строително-монтажни работи. Бетонният пояс и дренажната система обаче не са изпълнени по проект и този проблем се повтаря в почти всички църкви. Почти навсякъде стоят неизхвърлени строителните отпадъци. Покривните конструкции и на петте храма не са изпълнени по проект. Като цяло документацията за свършената работа куца, пълно е с хвърчащи листчета, няма дати, няма сертификати за качество. Използвани са лошокачествени материали. При изпълнението на обтегачите липсва динамометрична сила. Неясен е начинът на изпълнение на окачвачите, се казва в констативния протокол на комисията.

В „Св. Теодор Стратилат” в Боснек до момента е изпълнен единствено бетоновият пояс до каменната стена, което е сериозно забавяне във времето от страна на строителя. Липсва допълнителна информация за точния вид на влаганата стомана за обтегачите. Използвана е 80% лошокачествена дъсчена обшивка за горния край на храма. Има счупени керемиди, което е предпоставка за теч.

При монтирането на допълнителни обтегачи в Св. Петка” в Чуйпетлово е използвана е лошокачествена стомана. Няма проектантско решение за получените огромни пукнатини в източната и западната част на храма. Вътрешните греди също са поддали, но и при тях няма проектантско решение за укрепването им.

Покривната конструкция не е изпълнена по проект.Заради лошо качество на работата има големи течове в западния край църквата. На много места сводовете са облети с вода. Не е спазена заповедта старите керемиди да не се използват повторно. Недопустимо е било махането на улуците, тъй като храмът се намира в скална местност и отводняването на покрива се извършва чрез улуци. Сводовете, които носаят покривната конструкция са компрометирано разрушени, за което няма конкретно решение. Липсва такова и за част от разрушения покрив над олтара.

И в момента на стените на църквата са струпани строителни отпадъци, които отвеждат дъждовната вода в основите на храма. Въпреки разпореждането, те не са премахнати, вследдстиве на което стените са мокри отвън, а влагата нанася непоправима вреда на стенописите. Подходът към църквата е тотално разрушен.

Лошокачествени материали са влагани при ремонта на църквата „Св. Николай Чудотворец Мирликийски” в Ярджиловци. Не са възстановени орнаментите в камбанарията. Не е извършено по проект укрепването на сводовете и поясите на тавана. Не е възстановено околното постранство. Не е направен и бетонов пояс в горния край на каменните стени. Конструкцията на покрива не е изпълнена по проект.

Неизпълнението на стоманобетонов пояс в горния край на каменните стени „Св. Апостоли Петър и Павел” в Мещица е довело до срутване на корниза от северната страна. В църквата се слагат плочки без знанието и изричното разрешение на Националния институт за културно наследство. Укрепването на камбанарията е започнато без дадено конструктивно решение. Не са изпълнени укрепващите СМР по камбанарията. Обектът не е изчистен от отпадъци.

На обектите не се работи с квалифицирани работници, като и за тях липсва квалифициран ръководен персонал.

В комисията, правила проверките, са участвали представители на възложителя Община Перник, на строителния надзор от Плевен, проектанти от София, както и представители на изпълнителите от ДЗЗД „Геоком –Растер” – Благоевград, „Пи енд Ди Строй”-София.

Като нов екип трябваше да направим инспекция на ремонтите на храмовете, обясни зам.-кметът Владислав Караилиев и подчерта, че очаква всички негативи да бъдат поправени в срок.

През месец май 2014 г. Министерският съвет отпусна 450 000 лв. за ремонтите на осем храма, пострадали от земетресението. Освен посочените по-горе, останалите три църкви са „Св.Пантелеймон” при Белодробната болница в Перник, „Св.Архангел Михаил” в Студена, „Св.Николай Чудотворец Мирликийски” в Кладница. Първи бе укрепен централният пернишки храм “Св. Иван Рилски”, чиито стени бяха нацепени и за чието възстановяване бяха отпуснати 175 511 лв.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.