iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проверяват кандидат-шофьорите с детектори за метал

Проверяват кандидат-шофьорите с детектори за метал  04_1460790648

Кандидат-шофьорите ще бъдат проверявани с детектори за метал преди да влязат на изпит за книжка, като това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски по време на парламентарния контрол. Това ще е поредната мярка, която ведомството ще вземе срещу манипулирането по време на изпитите за книжки.

Освен това се предвижда телефоните, както и други мобилни устройства на курсистите, да се вземат и съхраняват извън залата на специално предназначени места, както и да се заглушава мобилният сигнал, блутут връзки и интернетът. Предвижда се човекът, който се явява на изпита, да се проверява и в базата данни на МВР, за

да се установи дали е този, за който се представя

Планира се и въвеждане на постоянен мониторинг на изпитите чрез преглеждане на записите. Другите мерки срещу манипулирането на изпитите е отделянето на всеки кандидат-шофьор в отделна, шумоизолирана кабина, в която ще се прави видео и звуков запис.

Най-често на изпита се лъже, като поставено лице се явява с фалшива лична карта, с променена снимка, вместо включен в протокола кандидат, съобщи Московски. Слушалка, чрез която верните отговори се диктуват от човек, който не е в залата, също е сред най-разпространените начини за манипулиране на изпита. Размяна на таблети между кандидати, както и

подсказване от квестор или друг курсист в залата

също са сред най-разпространените възможности за промяна на резултатите. Вече се работи по реализирането на мерките, увери министърът. И поясни, че са започнали законови промени и се търси нужното финансиране.

Освен това от началото на април до момента са анулирани 38 протокола, информира още Московски. По думите му се преглеждат всички изпити в цялата страна за последните три месеца. Според регламента в този срок задължително трябва да се пазят записите. На места има възможности за предоставени данни и за по-дълъг период от време, като те също ще бъдат проверени, коментира министърът. Средно по около 10 курсиста има записани в един протокол, уточниха от ведомството. Все още обаче не е ясно и колко точно книжки ще бъдат отнети. Възможно е броят на анулираните протоколи да нарасне, защото проверките продължават. В градовете София, Враца, Благоевград, Видин, Пловдив и Плевен работата на областните отдели на „Автомобилна администрация” е проверена на 100%.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.