iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Провервяват читалищата в три пернишки села

Провервяват читалищата в три пернишки села 05_1431068658

Искат Общинската управа да сформира комисия, която да провери дейността на читалищата в селата Студена, Мещица и Кладница. Тази комисия тряба да информира Общинския съвет за резултатите.

Искането бе направено, тъй като в ОбС имало сигнал за нерегламентирано използване на финансови, поясни председателят на минипарламента Милан Миланов.

Предложението не бе прието, тъй като според закона правомощия за подобни инспекция общинската администрация няма. Най-старата културна институция в България, която няма аналог в Европа, може да бъде проверявана само от съда, НАП, Сметната палата или Инспекцията по финансова дейност, затова предложението не бе прието.

Кметът на пернишкия квартал Църква Румен Петров поиска думата и обясни, че в района проблемът с читалището е изключително сериозен. Преди години към културната институция е имало седем певчески и танцови самодейни състава, сега е само един. Според него в момента в читалището се развива търговска, а не културна дейност. Той апелира местните избраници да намерят някакво решение на проблема, който тревожи не само църковци, въпреки че читалищата са затворена система. Подкрепи го и съветникът от ПП ГЕРБ Сашо Диманов, който заяви, че случаят не е изолиран. „Има читалища, в които, ако се бръкне по-дълбоко, замирише много лошо" бяха буквалните му думи.

Колегата му Пламен Борисов поясни, че именно поради подобни тревоги, които възникват не само във въпросните три – четири читалища, вече са водени с народния представител д-р Вяра Церовска, която е поела ангажимент да внесе в парламента законопроект за промяна в Закона за читалищата, който би регламентирал използването и контрола над финансовите потоци, така че читалищата наистина да са културни, а не търговски институции.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.