iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проведоха семинар как да действаме при бедствия

Проведоха семинар как да действаме при бедствия 12_1449816704

Семинар за развитие на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари, извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях се проведе в Областната администрация в Перник, като са регистрирани доброволни формирования с общо 27 доброволци.

В община Радомир численият състав е 7 доброволци, в Брезник – 8, в Трън – 5 и в община Ковачевци – 7 доброволци. В общините Перник и Земен няма регистрирани доброволни формирования.

През годините доброволчеството премина през много промени и перипетии, но към настоящия момент доброволните формирования се превръщат в основно средство за подпомагане осигуряването на защитата на населението. След последната промяна на нормативните документи се предвижда привличане на ученици на възраст 16-18 години, които да се обучават като “Млади доброволци“, като се разчита на децата от противопожарните отряди „Млад огнеборец“. Работата с децата ще гарантира в дългосрочен план добър резултат.

В обучението, което откри заместник-областният управител Валентин Димитров, взеха участие кметове и представители на всички общини от област Перник, представители на службата по пожарна безопасност и доброволци от общините.

Срещата започна с представяне на актуалното състояние на доброволните формирования в област Перник и в страната за 2015 г. Разгледани бяха промените на нормативната уредба, регламентираща материята на доброволните формирования и въпроси свързани с практическото й прилагане. Инспектор Ренета Бибова – инспектор в сектор „Доброволни формирования“ към Главна дирекция ПБЗН представи обстойна презентация по темата.

Срещата завърши с основен акцент за засилено взаимодействие по места между местното самоуправление и районите служби за „Пожарна безопасност и защита на населението“ от област Перник.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.