iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Протестиращите за велоалеята объркаха кортежа за сватбата на дъщерята на Пешо Железаро

Протестиращите за велоалеята объркаха кортежа за сватбата на дъщерята на Пешо Железаро 08_1439192752

Протестиращи колоездачи срещу забавеното строителство на велоалеята в Перник объркаха кортежа на сватбата на дъщерята на бизнесмена Пешо Железаро. Кортежът на сватбарите се видя в чудо, докато преодолеят загражденията на недоволните велосипедисти.

Общинският съветник от Перник Петър Стоименов вдигна нечувана сватба за дъщеря си Галя Петрова, която се занимава с цветарски бизнес. Галя се врече във вечна вярност и любов на приятеля си Росен, който живее в Холандия. В подготовката на пищното тържество участва и майката на булката Мариана, която посрещна стотици гости и от чужбина. Фолкпевицата Кали и музикантът на Слави Трифонов – Йордан Йончев-Гъмзата забавляваха сватбарите.

За трапезата се погрижи известният готвач шеф Иван Манчев. Галя Петрова е собственичка на верига от цветарски магазини в Перник. Бизнесът й започна преди няколко години заедно с нейния приятел, който използва специална холандска концепция за продажба на цветя. Иначе протестиращите велосипедисти не успяха да отбележат пробив в сагата с изграждането на велосипедната алея в Перник.

Близо час любителите на колоезденето протестираха срещу забавеното строителство на съоръжението, блокирайки пешеходната пътека пред сградата на общинската и областната администрация. Кой знае какъв резултат, освен че бе отворена работа на полицията и объркан кортежът на сватбата, която същата вечер вдигаше на щерка си пернишкият бизнесмен Пешо Железаро, друг не бе постигнат. Неясно защо организаторите бяха насрочили за начален час на мероприятието 17 часа, когато вече работното време на общинските служители е приключило.

Иначе велосипедистите бяха издигнали плакати с надписи: „Искаме велоалея сега за вас и вашите деца”, „Велопротест сега до постигане на целта”, „Имаме една мечта! Велоалея е тя!”. „Не искаме нищо грандиозно! Не искаме космодрум в Перник! Искаме просто една обикновена велоалея”, бяха категорични те.

Сагата се точи вече трета година. Разговори за велосипедната алея се водят от много години. През 2013-а предишната кметска управа, в лицето на тогавашния градоначалник Росица Янакиева, обяви, че през 2015 година Перник ще има велоалея, която да свързва централната част с кварталите в източната зона на града. Проектът за велоалеята бе на стойност 500 000 лева и беше един от включените в голямата разработка „Зелена и достъпна градска среда“. По-късно се оказа, че еврофинансиране за него няма осигурено и той бе поет от наследилия Янакиева кмет Иван Иванов, който обеща, че въпреки незавидното финансово състояние на общината проектът ще се финализира с нейни средства. Нужни са 400 000 лева, за да я има велоалеята.

През март тази година лъсна още един нелицеприятен факт – заради недоглеждане преди три години от проектанта се наложило съоръжението да се препроектира, за да се отстранят конфликтните точки. Последното обещание е, че до края на годината велоалеята все пак ще стане готова.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.