iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Протест-шествие срещу високите цени на горивата и в Перник!

НЕ! на безумните цени на горивата - Перник

Граждански Съюз „СИЛА“ приканва перничани да се включат в поредния национален протест срещу високите цени на горивата: НЕ! На безумните цени на горивата! на 26 февруари 2012г.

В Перник протестът ще протече като пешеходно шествие в центъра на града. 

Сборен пункт: пред Съдебната палата в  Перник

Дата: 26 февруари 2012г. 15:00ч.

Маршрут: ул."Търговска" пл."Кракра Пернишки"

Крайна точка: пред сградата на Община - Перник

Организаторите на протеста приканват да се носят национални знамена и знамето на Перник.

Протестиращите  ще отправят искания към правителството да се съобрази със стандарта на живот у нас и да спре безумното вече покачване на цените на горивата. 

Ако управляващите  не реагират адекватно, започва подготовка за масови протести в цялата страна, заканиха се от „СИЛА“.

Цените на горивата се повишиха до нивата от 2008 година, сочат данните. След като в средата на миналата седмица петролът удари безпрецедентните за последните 6 месеца 120 долара за барел, „ЛУКойл Нефтохим“ вдигна цените на най-масовия бензин А 95 с 1.7%, а на дизела – с 1.41%.
От 16 февруари цените на едро на бензина и дизела са се повишили съответно с 4 ст. и 3 ст. Това автоматично се отрази в цените на дребно с почти идентични стойности. Така дизелът достигна рекордни нива от 2.70 лв. на литър, а безоловният бензин А 95 вече се продава за 2.57 лв. за литър.

Цените през  февруари бият предишния рекорд от 2008 гозина, когато по бензиностанциите литър дизел се продаваше за 2.67 лв., а бензин А 95 – за 2.54 лв. Данните на Националния статистически институт сочат, че за година литърът дизел е поскъпнал с 30 стотинки, а бензините – между 10 и 16 стотинки. България е и европейската страна, в която цената на дизела превишава най-много тази на бензина. При сравняване на търговските цени на двете горива дизелът е по-скъп с 5.6%. В повечето европейски страни, бензинът е по-скъп от дизела.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.