iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Промените в Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/ влизат в сила от 28.12.2015 г.

Промените в Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/ влизат в сила от 28.12.2015 г.  12_1448970020

Ръководството на РЗОК-Перник напомня за промените в Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/, които влизат в сила от 28.12.2015г. Промените са в ал. 2 на чл. 109 от ЗЗО и посочват, че прекъснатите здравноосигурителни права на лицата, които са длъжни да внасят осигурителни вноски за своя сметка се възстановяват, при условие че лицето е заплатило всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 60 месеца.

Съгласно ал. 1 на чл. 109 от ЗЗО здравноосигурителните права на лицата, които са длъжни да внасят осигурителни вноски за своя сметка, се прекъсват, в случай че лицата не са внесли повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска поощ. Лицата с прекъснати здравноосигурителни права заплащат оказаната им медицинска помощ.

Според ал. 3 и ал. 4 на чл. 109 от ЗЗО здравноосигурителните права се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски, като сумите, платени за оказаната медицинска помощ, не се възстановяват. Когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от здравноосигурителни права.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.