iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Променил се е моделът за отглеждане на деца без родители

Променил се е моделът за отглеждане на деца без родители 06_1403509107

Променил се е моделът за отглеждане на деца без родители. Това стана ясно, след като се разбра, че SOS селището в село Дрен ще бъде затворено до следващата есен.

Всичките 59 деца от Дрен ще бъдат настанени в апартаменти в София и Перник. Жителите на селото обаче са категорично против и са готови да водят битка в защита на дома. В село Дрен ни посреща спокойствието и неколцина негови жители, стиснали в ръка по един лист. На него с големи букви пише: SOS за SOS селището. Казват, че ще им вземат децата, а те ги приемали като свои. Виждали в тях един нов млад квартал на селото. Затова и не са съгласни децата да бъдат настанени в апартаменти в столицата и Перник. Цветан Азманов – жител на с. Дрен: По-добра жизнена среда, изразяваща се в грижа за децата, отношение на хората, свобода на децата, няма да се намери на друго място.

Затова създали инициативен комитет в защита на селището. От SOS България ги уверили, че причините за преместването на децата са икономически. Международната SOS организация подготвяла нова стратегия за финансиране на тези селища, предаде БНТ. Мариян Дянков- директор на SOS селището в с. Дрен: До 2020 г. трябва да станат финансово самостоятелни, да предлагат сами своите услуги, набирайки средствата си тук на място в съответната страна.

Заради тази промяна селището трудно би се издържало. Променял се и моделът за отглеждане на деца без родители. Мариян Дянков – директор на SOS селището в с. Дрен: За нас е важно обаче освен самата грижа, освен самата среда, важно е образованието, важно е здравеопазването. Според местните условията на живот в селото са повече от добри. Имат си училище и лекар. Смятат, че в големия град интеграцията би била почти невъзможна. Ивайло Шопски – председател на инициативния комитет за спасение на SOS-детско селище с. Дрен: 2 деца в едно голямо училище ще бъдат подритвани, няма да им бъде обръщано внимание. Учителите в Дрен работят толкова години с тези деца. Въпреки всичко това, децата ще бъдат изведени от Дрен до есента на 2015 г. С тях вече работят психолози, за да се адаптират към промяната. Неизвестна остава обаче съдбата на къщите в селището, защото по договор с общината постройките не може да се използват за нищо друго освен за отглеждане на деца.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.