iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Промени предвиждат втората пенсия да се наследява

Промени предвиждат втората пенсия да се наследява 05_1463210591

Натрупаните пари за втора пенсия в частните универсални пенсионни фондове ще може да се наследяват и от братя, сестри, както и от племенници, предвиждат предложените от Министерството на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване, става ясно от писмен отговор на министър Владислав Горанов на въпрос на депутати от Реформаторския блок.

В момента натрупаните пари за втора пенсия може да се наследяват само по права линия - съпруга на починалото осигурено лице, както и неговите деца/внуци или родители/баба и дядо. С промените в КСО в кръга на наследниците се включват и съребрени роднини като братята и сестрите на осигурения.

Парите за втора пенсия обаче ще се наследят в няколко случая. Първият е, ако осигуреният почине, преди да е получил право на пенсия. Наследниците ще получат натрупаните пари и ако осигуреният е решил да получава срочна пенсия от частния фонд. Но ако е използвал натрупаните парите във фонда, за да си договори безсрочна пенсия, за наследниците няма да има нищо. Проектът на закон дава и още една възможност.

При настъпване на пенсионна възраст човек да може да вкара част от парите си за втора пенсия в общ пул (технически резерви) на самото пенсионно дружество и от там да получава пожизнена пенсия. А останалите пари да запази по личната си сметка, като тази сума ще може да се изтегни наведнъж, да остане за наследниците или да се добави в общия пул на по-късен етап.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.