iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пролетните алергии започват още през март

Пролетните алергии започват още през март 04_1429263791

Пролетните алергии са типични за млади и чувствителни хора, като според статистиката в големите градове, където въздухът е силно замърсен те се срещат по-често.

Причината е, че при силно изразеното въздушно замърсяване поленовите зърна се утаяват в по-ниските въздушни слоеве и действието им се засилва. Съществуват различни пролетни алергии, които започват още от март.

През ранната пролет най-често срещаните алергии са към акари в домашния прах. Алергията към акарите се отключва през март и април.

Следващият вид алергии се проявяват по-късно. Те са предизвикани от цветния прашец на различните растения. Най-често алергии се получават от онези растения, които се опрашват чрез въздуха, защото имат много малки поленови зрънца. Тези частици могат да попаднат дихателните пътища и носа, в долните дихателни пътища, полепват върху кожата и започват дразненията и алергията.

Най-силно изразените симптоми на пролетните алергии са през май. Характерните дразнения се проявяват върху носа и очите. Започва зачервяване, подуване на очите, сърбеж. Възможни са хрема с обилна секреция, кихане и кашлица.

Понякога са засегнати и долните дихателни пътища, в най-тежките случаи може да се стигне до асматичен пристъп. Дразненията засягат и кожата, появяват се различни обриви по откритите места на тялото - лицето, ръцете и краката. Трябва да се ограничат контактите с цъфтежите.

Много е трудно избягването на полените, но все пак има някои възможности. Тяхното действие е най-силно, когато времето е топло и сухо и когато духа вятър. Поради тази причина засегнатите от тези алергени се чувстват най-добре, когато вали дъжд или в ранните сутрешни часове.

Хората с подобни алергии не бива да посещават открити зелени площи, особено по време на растежа им.

Възможно е лечение чрез методът на алергенната имунотерапия. Използва се принципа на ваксините. Идеята е чрез прием на малки количества от дразнещия алерген, да се изработи поносимост към него. Терапията се осъществява чрез инжекции или поставяне на алерген под езика. Лечението може да продължи до 5 години, но дава трайни резултати.

Източник: bgfermer.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.