iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Производителите може да работят за сметка на потребителя

Производителите може да работят за сметка на потребителя 01_1421851700

Производителите ни удрят в грамажа. Това е отчела Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) през миналата година. Тарикатите производители са се научили да правят „тънко“ на гърба на потребителя.

По думите на Павлина Данаилова, която е главен директор на дирекция „Метрологичен надзор“ в агенцията, едни от най-честите нарушения, които са били засичани при проверки на сигнали, са именно свързаните с неточния грамаж в ущърб на клиентите.

„През 2014 г. наблегнахме на проверките на производителите, за да не се стига до наличие на некачествени продукти по рафтовете на магазините - каза Данаилова, добавяйки: - Едни от най-честите нарушения са открити при пакетите със захар, сол, боб, леща и т.н. На тях пише 1 кг, а всъщност са се оказвали под 970 грама, което според закона е несъответствие“.

През изминалата година ДАМТН е направила общо над 38 000 проверки, като нарушения са били открити и при играчки, които се оказали опасни. Несъответствия с разписаното в закона е имало и при електрически уреди, горива и различни съоръжения.

Според председателя на ДАМТН Стефан Цанков агенцията отчита все по-голямо доверие на потребителите и през миналата година са получили 4 пъти повече жалби от граждани. Заради този наплив от сигнали е бил въведен и денонощен телефон за оплаквания.

„От февруари тази линия ще стане национална за цялата страна и ще бъде на разположение 24 часа в денонощието. На подадените сигнали ще се реагира до 24 часа“, каза Цанков.

По думите му приоритет пред агенцията през тази година ще е събирането на статистика от спешните центрове, които се отнасят за инциденти с опасни стоки. Номерата, на които гражданите могат да подават сигнали до агенцията, са (02) 980 63 17 и (02) 892 97 45.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.