iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проект дава възможност за саниране на жилища на перничани

Проект дава възможност за саниране на жилища на перничани

Министерство на регионалното развитие и благоустройството дава възможност на перничани да санират жилищните си сгради, като се включат в проекта „Енергийно обновяване на българските домове". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007 - 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. 
Помощта на държавата е максимум до 50 % от общата сума, а останалата сума е собствено финансиране. На практика санирането излиза на едно домакинство от порядъка на 4- 6 хил.лв.  За доплащането на половината,  собствениците на жилищата могат да се възползват от нисколихвени кредити, които предлага Фонда за жилищно обновяване, като лихвата е 4,5 %.
Ако хората решат да санират жилищата си, ще е нужно съгласието на 67% от живущите в етажна собственост. Сградите обаче не трябва да са нови, а да са строени преди 1996 година. В проекта могат да се включат минимум 6 собственици на апартаменти от един вход, живеещи на три етажа от сградата. обясни инж. Цвятко Туджаров - представител на Проектния мениджър за Югозападен район.
Подробностите около кандидатстването по проекта бяха представени днес на нарочна пресконференция в Двореца на културата. Форумът откри заместник-кметът Илинка Никифорова, която каза, че този проект е една много добра възможност перничани да обновят домовете си, още повече че много жилищни сгради пострадаха от земетресението.
Специално за гражданите, които проявяват интерес екипът по проекта прави разяснения днес от 15 до 19 часа до сградата на черквата „Св. Иван Рилски". Информационната кампания продължава и утре  на ул. "Търговска", а в сряда в кв. Изток при банка ДСК срещу пазара.
До момента общо в цялата страна има подадени 106 заявления. В Перник засега интересът е слаб, тъй като е подадено заявление само от един жилищен блок. Засега е одобрено финансирането на 4 сгради в София и три в Хасково.
Проектът обхваща 36 градски центрове и е с продължителност три години (2012-2015 г.). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв.
 
 
Източник: pernikmedia.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.