iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Продължава да има бедствено положение в кв. "Рудничар" в Перник

Продължава да има бедствено положение в кв. "Рудничар" в Перник 07_1436788424

Остава в сила бедственото положение в квартал „Рудничар”, като там се е образувало свлачище. Това съобщи областният управител на Перник Ирена Соколова. „То е само за територията, която е обособена в свлачищния район”, уточни тя.

Соколова поясни, че към момента няма данни за необходимост от нова евакуация на жители в пернишкия квартал. Тя подчерта, че това е процес, чието развитие специалистите могат да прогнозират.

„От Министерство на икономиката, Министерство на енергетиката, експерти по геодезия се занимават с това. Поставени са репери, които дават данни дали се увеличават разломите. Това е мнението, което взимаме от тях, позоваваме се и предприемаме следващи действия”, коментира Ирена Соколова.

Тя подчерта, че това, което предприема общинската администрация, е координирано.

„Все още се извършват дейностите и по установяване на причините, и по обработване на свлачищния терен, така че това е процес, който продължава”, каза още Ирена Соколова.

На 1 юли беше обявено бедствено положение в района на пернишкия квартал „Рудничар”, заради образувало се свлачище. Екипи са установили пропадане на земни маси и напукване на къща, както и на терена около нея. Пострадалите къщи са общо три, а семействата, живеещи в тях веднага са били евакуирани. Основната хипотеза е, че причината за свлачището е незаконните добиви на въглища в района. Беше взето и решение 683 хиляди лева да бъдат пренасочени, за да се компенсират щетите от свлачището в квартал „Рудничар”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.