iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Продават на хартия банани по 24 стотинки за килограм

Продават на хартия банани по 24 стотинки за килограм 04_1461477638

Банани по 24 стотинки за килограм, портокали - за 36-39 ст., и домати по 50 ст./кг се продават на стоковата борса край пловдивското село Първенец. Това е обаче само по документи и фактури, издавани на търговците на дребно, стана ясно покрай масираната проверка на НАП на едно от най-големите тържища за плодове и зеленчуци у нас.

Според самите търговци, акцията на данъчните от четвъртък не била нищо повече от "активно мероприятие" преди Великден, насочено предимно срещу дребните "играчи" в бизнеса, тъй като "акулите" в бранша пак минали метър.

Именно те издавали фактури за 24 стотинки за кило банани, внесени чак от Еквадор, които търговците на дребно плащали кеш почти десетократно по-скъпо. За да им излезе на тях сметката, били принудени да не "чукат" всяка продажба на фискалния апарат, разкри "схемата" собственик на квартален магазин.

Над 500 тона плодове и зеленчуци провериха само за ден служители на Националната агенция за приходите на стоковата борса в Първенец. Наложени бяха 2 обезпечения за общо 13 500 лева заради несъответствие между представените документи пред данъчните и действителните количества, намерени в проверените камиони.

Търговец, каращ натоварен с пресни картофи бус, опита да избегне проверката, заобикаляйки входа на тържището, но бе спрян от органите на реда. Два акта пък издаде Звеното за фискален контрол - за липса на придружаващи документи и за неоказано съдействие. 32 буса и камиона бяха пломбирани от инспекторите, за да се гарантира, че стоката ще бъде разтоварена в декларираното количество и на предварително посоченото място, без да се манипулира.

Във вътрешността на борсата в Първенец данъчните провериха 49 търговци и производители и съставиха 16 акта за установени нарушения, основно за липса на фискални устройства и неиздаване на касови бележки, съобщиха от НАП-Пловдив.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.