iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Продаваме земеделски земи, за да си купим апартамент

Продаваме земеделски земи, за да си купим апартамент 08_1470718481

Компанията за управление на земя „Агрион" отчете ръст на интереса към продажба на земеделска земя с цел покупка на друг имот, като от една страна това се дължи на ниската доходност, която носят нивите на село – особено, когато става дума за малки, разпокъсани парцели. Наблюденията на фирмата показват, че голяма част от собствениците живеят на над 100 км разстояние от земята и на практика не знаят колко струва тя и какво могат да очакват като реална рента. Хората не използват този свой актив ефективно, заради трудностите при управлението й, което е породено именно от отдалечеността. В много от случаите собствеността се дели и от много наследници, което още повече усложнява процеса по вземане на решение какво да се прави със земята. Затова зачестяват сделките само за идеални части от имоти. „Изповядвали сме сделки с по 30 наследника", разказаха експертите от „Агрион".

От друга страна според експертите покупката на апартамент се приема като инвестиция, която може да осигури много по-добри и сигурни доходи за собственика. Лихвите по депозитите също намаляват, което кара хората да са по-активни и вместо да затварят на влог спечелените пари от ниви, да ги влагат директно в друга недвижимост като нов апартамент например. Освен това не всички парцели са с добро качество, окрупнени и обработваеми и в атрактивно землище. Затова и се увеличава ножицата между цените на комасирани и некомасирани имоти. Пазарната логика се основава на силната раздробеност на земята, милионите собственици и наследници и на липсата на достатъчно предлагане на качествени окрупнени парцели.
Фактор, който прави продажбата на земя атрактивна в момента са и прогнозите за забавяне и отлагане на рентните плащания във времето. Заради ниските изкупни цени на продукцията и лошите метеорологични условия зърнопроизводителите нямат възможност да плащат навреме рентите, както очакват собствениците и наследниците.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.