iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проблеми със снегопочистването преди първия сняг?

Проблеми със снегопочистването преди първия сняг?

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Проблеми с доосигуряване на необходимата техника има единствено в областите Перник и Враца.
До края на следващата седмица трябва да приключат проверките, които възложиха вицепремиерът Цветан Цветанов и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на фирмите и областните пътни управления. Към този момент от цялата страна са заявили пълна готовност за посрещане на първия сняг и то без изненади.
Създадена е превантивна организация, обясни министър Павлова. Според прогнозите на синоптиците първият сняг ще падне в неделя (28 октомври) в планинските региони. В по-голямата част от страната около 60% от необходимите материали – сол, химикали, луга и пясък, вече са налични.
Основният проблем пред снегопочистващите фирми в Перник и Враца се оказа, не толкова в машините, а по-скоро с шофьорите. Въпреки безработицата, почти няма желаещи да карат снегорини. В Перник се търсят 20 шофьори, а във Враца – 60. Работата е много тежка, тъй като понякога смените са по 24 часа, особено ако зимата е като миналогодишната.
При подготовката за зимата от голямо значение е и топлоизолацията.
До момента са подадени 117 заявления за обновяване на домовете. От тях към този момент са одобрени 14, десет са отхвърлени. През следващите седмици се очаква да бъдат одобрени още проекти и да започне тяхната реализация.
В дългосрочен план държавата планира програмата за обновяване на жилища да покрие цялата страна. За тази цел се обмисля възможността за подкрепа на социално слабите хора и пенсионерите.
На Димитровден, празника на строителите, министър Павлова направи отчет на работата на министерството през годината.
Основният приоритет на правителството и през последната година от мандата остава строителството на магистрали. През юни догодина се очаква изцяло да бъде завършена автомагистрала "Тракия". Ще продължи работата по аутобаните "Марица" и "Струма", както и на два участъка на "Хемус".
Скоростният път от София за Калотина също е в плановете за 2013 г. Предстои ремонт на отсечката между Мездра и Ботевград. На мястото на мостът, който морето отнесе край Ахтопол, ще бъде изграден ново съоръжение с по-широки пътни платна. 
Източник: TV7.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.