iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Принципите на Шенген са "в опасност"

Принципите на Шенген са "в опасност" 01_1452013970

Принципите на Шенген и пътуването без граничен контрол в Европа са "в опасност". Това заяви вчера говорител на германското външно министерство. Часове по-рано Швеция въведе проверки за влизащите от Дания, а Дания - за влизащите от Германия. Така страните от Шенген, извършващи контрол по свои граници заради безпрецедентния мигрантски поток стават 6 - Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Франция и Швеция.

Швеция обяви, че ще връща пътниците, които не притежават необходимите документи. Тяхната проверка сериозно ще затрудни придвижването по моста Йоресунд, свързващ двете страни, по който дневно минават около 20 000 души. Пътуването с влак, което в момента отнема 40 минути, ще бъде удължено с около 30 минути. Причината е, че се премахва директният влак от Копенхаген до Малмьо или Лунд в Швеция, пасажерите ще трябва да се прекачват, за да им бъдат направени проверки на документите. Първоначално това ще става на датска територия, а по-късно вероятно и в Швеция.

Премиерът на Дания Ларс Льоке Расмусен заяви, че шведските мерки ще причинят сериозни затруднения на трафика и обяви, че страната му въвежда гранични проверки с южната си съседка Германия. Засега те ще се извършват до 14 януари, но е възможно срокът да бъде удължен. Министърът на транспорта на Дания Ханс Кристиан Шмит пък би тревога, че проверките ще гълтат по 134 000 евро дневно и намекна, че сметката би трябвало да я плати шведското правителство.

Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер припомни, че шенгенската система за свободно придвижване, "едно от най-големите постижения на ЕС", е в опасност". "Решение на бежанския проблем не може да бъде намерено на границата на страна А и страна Б, трябва общоевропейско решение", заяви Щефен Зайберт, говорител на канцлерката Ангела Меркел.

До момента 6 страни от Шенген - Норвегия, Швеция, Австрия, Германия и Франция и Дания, са възстановили граничните проверки.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.