iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пригответе си 200 лв. за три дни почивка в планината

Пригответе си 200 лв. за три дни почивка в планината 12_1451299239

Три дни в планината за 200 лева могат да изкарат туристите в оставащите дни до Нова година, като зимните ни курорти се надпреварват с атрактивни оферти и промоции, за да привлекат повече посетители.

Между 35 и 50 лева излиза нощувка в частна квартира, семеен хотел или къща за гости в Сандански, Банско, Боровец или Пампорово. Народни цени предлагат и собствениците на заведения - семеен обяд или вечеря за 35 лева. По традиция и българи, и гърци атакуват Сандански за празниците. Там стаи под наем в частни квартири се наемат за 20-25 лева със закуска, а в най-луксозните хотели цената на тази услуга стига до 100 лева. В Банско сега цените са по-ниски в сравнение с тези за Нова година, когато е сезон пик. Двойната стая в тризвездните хотели върви между 60 и 80 лева с включена закуска. Между 180 и 240 лева е цената за пакет от 3 нощувки. За Нова година тази услуга вече ще струва между 300 и 350 лева.

Включена е и празнична вечеря, която върви от 50 до 100 лева в зависимост от категорията. В Пампорово по традиция най-търсени са ол инклузив предложенията, включващи нощувка и карта за съоръженията, а цените варират между 90 и 117 лв. След 3 януари повечето хотели свалят цените и до началото на март се предлагат ексклузивни оферти в комбинация с лифт карта и други екстри. За коледните празници повечето гости на курорта се забавляваха не само със ски, а и с разходки из околностите, изкачване с лифта до телевизионната кула на връх Снежанка, като междувременно опитаха и вкусните родопски специалитети на местната кухня. Сред изненадите за туристите беше и Дядо Коледа, който посети едно от големите заведения в курорта и раздаде подаръци за малчуганите, както и много настроение на по-зрелите посетители. За новогодишните празници всеки от хотелиерите е подготвил специални изненади за своите гости, курортът е пълен на 100% и освен много българи още от 13 декември пристигат и групи от Англия и Холандия, както и туристи от Турция и Гърция, които от няколко години предпочитат родопския курорт за празничните дни.

Разходка с кучешки впряг за десетачка

Разходка с кучешки впряг е едно от любимите забавления за туристите на Боровец. Цената на удоволствието е 10 лева за 10 минути, а шейната с трите хъскита тръгва от писта "Червено знаме". Още много атракции за своите гости предлага топкурортът тази зима. Под мотото "Коледата още по-дълга" празничната програма за туристите ще продължи до 30 декември. Тя включва безплатни ски и сноуборд уроци за начинаещи, игри за децата и много награди за любителите на планината. Занаятчии от Самоков ще участват в празничен базар пред хотел "Рила" днес и утре. Във вторник вечер туристите ще могат да видят атрактивното факелно шоу на ски инструкторите. Питка с късмети и огнено шоу на кокили очакват гостите на Боровец на 30 декември. Собствениците на заведения край пистите пък са обявили народни цени. Срещу 5 лева скиорите могат да си вземат бира и пържени картофи. Кюфтето в кръчмите на Боровец върви по 1.80 лв., а пицата между 8 и 10 лева. Шофьори обаче се оплакаха от скъпия паркинг в курорта. Цената е 10 лева независимо от времето за престой на автомобила.

Хотелиери искат
кулинарна карта

В ресторантите ще се правят ястия, приготвени с продукти от региона

Хотелиери и ресторантьори настояват да се направи кулинарна карта, предназначена за туристи. Това съобщиха от Туристическата асоциация в Банско вчера. Целта е посетителите да могат да се ориентират къде какво се предлага. Според хора от бранша това ще доведе до създаването на специализиран ресторант, който ще предлага само местни ястия. Те са категорични, че изготвянето на такава карта ще доведе до правото на ресторантьорите да предлагат местни гозби и специалитети, които са направени само с продукти от този кулинарен регион. Сега ресторантьорите се сблъскват със законовата забрана на гостите на малките частни хотели и къщи за гости да се предлагат домашно произведени ястия. Разрешена е продажбата на плодове и зеленчуци, но само ако собствениците са регистрирани като земеделски производители. Гостите на курорта обаче искат да опитат местни специалитети - бански старец, кървавица, суджуци, чомлек, капама, които са направени по автентична домашна рецепта на банскалии. Това е невъзможно в момента, а туристите все повече търсят вкуса на домашно приготвеното ястие.

Пропадна път
край Рилския

Заради свлачище пропадна част от шосето между Рилския манастир и гроба на свети Иван Рилски. Проблемният участък е на не повече от 400 метра след светата Рилска обител. В навечерието на Коледа се е срутила подпорната стена от камъни и банкетът е рухнал надолу. Засегната от срутването е и част от дясната пътна лента. Участъкът е обезопасен с необходимите пътни знаци, движението се извършва само в лявата лента в посока на гроба на светеца. От община Рила са организирали и изсипването на десетки кубика пръст и камъни, за да се гарантира безопасността на преминаващите туристи през района. Камъните от зиданата стена са паднали по стръмния склон към река Рилска. В участъка на скъсването на подпорната стена шосето е тясно. "Надяваме се, че ремонтът ще бъде направен скоро, ако времето позволява. Защото потокът от миряни към гроба на светеца Иван Рилски не секва и за ден. Най-важно е да се гарантира безпрепятственото им достигане до това свято място", твърдят монаси от Рилския манастир.

Велинград събра цели фамилии

Цели фамилии се изнесоха във Велинград за празниците. Семейства с децата и възрастните си родители прекараха Бъдни вечер и Коледа в курорта. "Разхождахме се, правихме спа процедури, а после се наслаждавахме на празничната вечеря. От хотела се бяха подготвили много добре, бяха спазени всички традиции", разказаха гости на Велинград. На много места е имало жива фолклорна музика. "Харесва ни да играем нашите хора, особено когато музикантите свирят на живо", въодушевено споделят гостите на един от спа хотелите в града. Много от младите семейства смятат да се върнат в курорта отново за Нова година.
Но този път да оставят децата на бабите и дядовците им.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.