iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


През миналата година 8481 чужденци са влезли нелегално през българо-турската граница

През миналата година 8481 чужденци са влезли нелегално през българо-турската граница 03_1459143229

8481 чужденци са влезли нелегално през българо-турската граница миналата година, като са заобиколили патрулите по границата и във вътрешността на страната и са успели да стигнат до сръбската граница, където са заловени. Увеличението е с 395% в сравнение с предишната година, отчита МВР в доклада си за 2015 г.

Поради липсата на интеграционни мерки голяма част от малкото имигранти, които остават у нас, могат да станат част от организирани престъпни групи или сами да си създадат такива, пише още в доклада. Тревожен е профилът на влизащите в България - над 50% са мъже на възраст между 18 и 34 години, като над 1/3 от тях са иракчани. 24% са без образование, 31% са с начално, 23% - с основно, и 2% със средно образование, сочи статистиката. Остават 20% да са с висше образование, макар че от МВР не казват нищо за това.

Миграционният натиск към България се е увеличил 2.3 пъти през м.г. спрямо 2014 г. МВР регистрира огромен ръст както на заловените на територията на страната чужденци, така и на тези по границите. Очевидно е, че въпреки живата охрана на границата с Турция оградата и камерите, оттам непрекъснато минават безпроблемно нелегални имигранти. С 315% са се увеличили заловените във вътрешността на страната чужденци през 2015 г. спрямо предишната. Година по-рано у нас са арестувани 2857 души, а през миналата - 11 900. Със 182% се е увеличил броят на заловените "граждани на трети страни".

Бежанците от Сирия отдавна не са най-многобройният контингент, който влиза в България, става ясно от отчета. "Променя се структурата на миграционния поток. Увеличават се значително гражданите на Афганистан и Ирак, които са преди всичко икономически мигранти. Задържаните граждани на Сирия през 2015 г. съставляват 15% от общия брой, на Афганистан - 30%, Ирак - 52%, друга националност - 3%", пишат от МВР.

Добрата новина за полицията е, че не й се налага да се занимава дълго с всички тези хора, защото те търсят най-бързия начин да продължат пътя си към Западна Европа. Това се доказва и от данните за центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците. Според най-прясната статистика домовете са 15% запълнени.

Проблем обаче може да възникне и при малцината, които все пак остават у нас. "Профилът на намиращите се на територията на страната чужденци извежда предизвикателство пред способностите на държавата да ги интегрира. При неефективна интеграционна политика е възможно част от мигрантите, които остават по-дългосрочно в страната, да се интегрират в съществуващи или дори да изградят собствени организирани престъпни мрежи, занимаващи се с разнородна престъпна дейност", пишат от МВР.

Каналджийството процъфтява - само на границата с Турция през м.г. са арестувани 411 души за трафик на мигранти, което е ръст със 132% спрямо задържаните през 2014 г. Сред каналджиите има и много чужденци, които вече са получили бежански статут у нас. От МВР отчитат, че при този вид престъпление има много висока печалба и нисък риск от наказание. Условните присъди както за незаконно преминаване на границата от самите чужденци, така и за каналджиите, са масова практика, особено ако става дума за първо провинение. Обикновено делата приключват за няколко дни, след като обвиняемите признаят вина и сключат споразумение с прокуратурата.

Над 500 полицаи се командироват всеки месец, за да помагат при охраната на границата, става ясно от отчета на МВР. Около 200 от тях са от областните дирекции, а останалите около 350 - от други гранични пунктове.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.