iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Преместиха децата от SOS селището в Дрен

Преместиха децата от SOS селището в Дрен 09_1443616466

Децата от SOS селището в Дрен, заедно с приемните си родители, вече живеят в столичния квартал “Овча купел”, както и в квартал “Изток” в Перник.

Въпреки че срещу това се обявиха някои приемни родители, Пламен Стоянов, национален изпълнителен директор на SOS Детски селища България, беше категоричен пред Dnes.bg, че промяната е за тяхно добро, защото малчуганите ще се интегрират по-лесно. Това се прави, за да се осигури на децата среда с по-добри възможности за развитие: по-качествено образование, по-достъпно здравеопазване, по-големи шансове за личностно израстване, по-близък контакт с биологичните родители и по-добри възможности за професионална реализация.

Г- н Стоянов, в началото на годината беше обявено, че децата от SOS селище ще бъдат преместени от Дрен в София и Перник, кога се очаква да се случи това?

С началото на новата учебна година приемните семейства от SOS Детско селище Дрен вече живеят в София и Перник, настанени в рамките на един район и всяко от тях се грижи за три до четири деца. SOS Детски селища България осигури апартаменти в столицата и в Перник, като в началото на септември 2015 г. приключиха ремонтните дейности в тях с цел приспособяването им за нуждите на SOS приемните семейства.

Промените са част от Дългосрочната стратегия за устойчиво развитие 2020 г., която е част от новия глобален модел на SOS приемна грижа и е продължение на държавните тенденции за деинституционализация на детската грижа.

Целта на преместването на децата беше обяснена с необходимостта от интегрирането им в градска среда, но според приемни родители, това ще ги лиши от здравословната, приятелска и подходяща за игри среда в Дрен, а в големите градове ще се чувстват некомфортно. Как ще отговорите на опасенията им?

Условията за отглеждане на деца ние определяме като се ръководим от желанието най-добре да се отговори на техните интереси – достъп до по-широк кръг социални услуги с цел по-пълноценна интеграция в средата, в която те ще живеят и работят. Преминаването в интегрирано в градска среда детско селище се прави, за да се осигури на децата среда с по-добри възможности за развитие: по-качествено образование, по-достъпно здравеопазване, по-големи шансове за личностно израстване, по-близък контакт с биологичните родители и по-добри възможности за професионална реализация. Това са реални предимства на живота в новата среда, на които имат право децата в SOS грижа така, както всички останали деца в страната. Голяма част от тези, които вече са отраснали в SOS детско селище в Дрен при идването им в нашите младежки домове в София за продължаване на образованието им в различни средни училища, са се сблъсквали с проблеми, свързани с интеграцията им в града – като социални контакти и професионална реализация. Чрез преместването на децата и SOS приемните семейства в столицата и Перник, в квартали с добра инфраструктура, множество детски градини и училища и голям брой детски площадки, както и с повече възможности за бърза и навременна медицинска грижа, осигуряваме това, което е най-добро за децата в SOS приемна грижа – даваме им равен старт с останалите деца и им осигуряваме здравословна среда и щастливо детство.

Какво точно предвижда дългосрочната стратегия за интегрирането на децата в градска среда и как ще се реализира тя?

Въвеждането на интегрирани в по-благоприятна градска среда SOS детски селища е част от дългосрочната стратегия за бъдещото развитие на Сдружението, с която се цели да се отговори на сериозните промени в досега познатите модели на грижа за деца в риск, свързани със сериозни промени в социалното и икономическото развитие като у нас, така и по света.

Стратегията ни предвижда промени не само в общността на детското селище в Дрен. Тези промени се отнасят в различна степен и за общността на SOS Детско селище в Трявна. То се отваря повече към местната общност. Екипът работи за създаване и подкрепа на приемни семейства, които живеят в града. Екипът на специалистите, които работеха в подкрепа на децата и семействата в детското селище, вече функционира като Комплекс за социални услуги за деца и семейства, който ще обслужва деца и семейства както от селището, така и от градската общност.

С подкрепата на международната SOS организация и съдействието на държавните институции, традиционният модел на SOS Детско селище, който бе изграден в село Дрен преди 20 години, ще бъде заменен от нов – на интегрирано в градска среда в София и Перник SOS детско селище. Жилищата в София и Перник са избрани така, че да отговарят на конкретни условия. Сред тях основно условие е да са близо едно до друго и респективно да се запази общността от SOS приемни семейства и възможността за редовни контакти между децата и SOS приемните семейства. Други определящи фактори бяха наличието на голям брой детски градини, училища, центрове за медицинска грижа, детски площадки, добри транспортни връзки и т.н.

Организацията подготви индивидуална програма за интеграция и подкрепа на всяко едно дете и приемно семейство. За да се гарантира успехът, планираните действия са съгласувани с международната SOS организация, а самият процес на преместването се следи от опитни експерти с цел постигане на плавна адаптация.

Появиха се твърдения, че селището в Дрен е обект на частни интереси и има подозренията, че именно това е причината за местенето на децата. Как ще отговорите на тези опасения?

Осъществяващите се в момента промени се ръководят главно от желанието да се отговори по най-добрия начин на интересите на децата. Тези деца вече са били веднъж ощетени, загубвайки грижата на своите биологични родители по една или друга причина, затова нашият стремеж е да им дадем равен старт с останалите деца, след като са под опеката на SOS приемната грижа.

Преминаването към интегрирано в по-благоприятна градска среда SOS детско селище не е изолиран случай, а напротив – подобни проекти са реализирани в Австрия, Германия, Финландия, Норвегия, Унгария, Бразилия, Косово и други. Самият процес е прозрачен и е в съответствие с променените държавни политики и международните тенденции в грижата за деца в риск.

В момента SOS детско селище в Дрен е приемен дом за десетки деца, лишени от родителски грижи, всички те ли ще бъдат преместени в София и Перник, заедно с приемните си родители?

Точният брой на децата е 33 в SOS Детско селище Дрен, като преминаването към интегрирано в градска среда SOS Детско селище обхваща цялата общност от SOS приемни семейства в Дрен – децата в приемна грижа и SOS приемните родители.

Селището е построено с дарения от Австрия на общинска земя. Има ли яснота за какво ще се използва имота след преместването на децата?

На първо място за нас е важно да защитим и осигурим нужните грижи на децата и приемните семейства. Изградената в село Дрен база на терен, предоставен с право на ползване от община Радомир, е изключителна собственост на нашето сдружение. Решението за бъдещото използване на инфраструктурата в Дрен може да бъде взето само съвместно от нашето сдружение като собственик на изградената инфраструктура и община Радомир като собственик на терена, тъй като освен съсобственици, ние сме и страни със споделена отговорност. Сдружението е готово да обсъди всички възможности и ще продължи да поддържа имота, докато се постигне споразумение за бъдещото му предназначение.

В какви жилища са настанени децата и приемните им родители?

Жилищата в София са в кв. “Овча купел” в близост до пет училища и седем детски градини. Това даде възможност на SOS приемните родители да избират в кое учебно или детско заведение да запишат децата си, давайки им реални шансове за интеграция в обществото. В района има също така и четири медицински центъра, три големи хранителни вериги и голям брой детски площадки. Регионът е комуникативен и предлага добри транспортни връзки, като в съседство са разположени SOS младежките домове и националният офис на Сдружението.
Апартаментите в Перник се намират в кв. “Изток”, където в непосредствена близост има две големи основни училища, езикова гимназия, спортно училище и няколко детски градини. В района има и два хипермаркета и множество други търговски обекти. Кварталът разполага с уреден градски транспорт и комунални услуги.

Има ли вече решения на общинските съвети в София и Перник за осигуряване на материална база?

Въпросът за осигуряване на подходяща материална база в София бе поставен пред Столичната община, но засега такава възможност не съществува. И двете страни появиха разбиране на ситуацията и заявиха своята готовност да продължат да търсят подходящо решение и занапред. За решаването на въпроса с осигуряване на подходящи жилища за SOS приемните семейства в София и Перник в края на 2014 г. в SOS Детско селище Дрен се състоя среща на представители от международната организация SOS Children’s Villages International, SOS Детски селища Германия и SOS Детски селища Дания, които заявиха, че категорично застават зад решението ни да осигурим по-добри грижи и шансове за реализация на децата от SOS приемните семейства от село Дрен и да заживеят в реална градска среда в София и Перник и че ще ни подкрепят в решаването на проблема с осигуряване на подходящи жилища на новите места.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.