iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Прекалено много хора има в затворите у нас

Прекалено много хора има в затворите у нас 03_1427466425

Затворите у нас са пренаселени, като в тях липсва адекватно здравно обслужване на задържаните, а персоналът е с ниско професионално ниво и има проблеми с дисциплината.

Това са само част от заключенията на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. Представители на комитета са направили десет посещения на местата за лишаване от свобода и са констатирали редица нередности. Сред тях е и насилието между затворниците. Забелязани са и проблеми с физическото малтретиране на пандизчии от персонала, включително и върху непълнолетни. Това е ставало в ареста на бул. „Г.М. Димитров”.

”Корупцията в системата на затворите остава епидемична, пренаселването също. Материалните условия дори се влошават”, се казва още в доклада на комитета. Оттам в продължение на 20 години са правили препоръки, но много от тях са останали неизпълнени или са били изпълнение само отчасти.

От правосъдното министерство вчера съобщиха, че до края на април ще представят готов проектозакон за изменение и допълнение на Закона за изпълнение на наказанията.

„Обмисля се сериозно преструктуриране на мениджмънта на ГДИН с цел оптимизиране на управлението на системата, което е една от базисните причини за застоя на реформите. Преди две седмици постовете си освободиха началниците на три от местата за лишаване от свобода – Софийския и Бургаския затвор и поправителния дом в Бойчиновци. Затворите в София и Бургас са неизменно сочени като силно проблемни в докладите на СРТ, те са споменати и в официалното изявление на комитета. Вече са започнали ремонти на широк фронт. Ремонтите ще продължават усилено, паралелно с тях ще продължава търсенето на финансиране, включително и по европейски програми, се казва в съобщението.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.