iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат общините да могат да определят размера на такса смет според площта на имота

Предлагат общините да могат да определят размера на такса смет според площта на имота 04_1461296901

Общините да могат да определят размера на такса смет според площта на имота. Това предлага Емил Савов, зам. изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.

Това е добър вариант за вилните зони, посочи той пред БНР. От Министерството на финансите пуснаха проект за промени в Закона за местните данъци и такси, според който такса смет няма да се определя от данъчната оценка на имота. А са посочени няколко варианта за определяне на таксата, от които общините ще могат за избират.

Таксата за услугата по събиране на битови отпадъци и тяхното третиране в депата ще може да се определя по три начина, пише в проекта. Първият е според количеството отпадъци за имота, измерено включително чрез торби с определена вместимост. Вторият начин е съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на отпадъци и честотата за тяхното извозване. А третият - според броя на хората, които живеят в имота. За поддържане на чистотата в населените места таксата може да се определя от броя на хората, които живеят в имота по постоянен или настоящ адрес, или според данъчна оценка или отчетна стойност на имота.

"Брой ползватели може да бъде установен само в декларативен режим", коментира Емил Савов и допълни, че това вероятно ще означава, че всички собственици на имоти трябва да обявят в общината до края на ноември броя на ползвателите, за да може да бъде изчислен размерът на таксата.

Савов беше категоричен, че изчисляването на таксата на базата на количеството отпадъци е лесно за еднофамилните жилища. При многоетажната собственост обаче вариантът ще бъде таксата да се изчислява на базата на общото количество отпадъци от кооперацията. Това ще означава и контейнерите за боклук да влязат в дворовете на имотите, а не да бъдат на улицата, допълни той. Савов посочи за пример Германия, където клетките с кофите за отпадъци, са едни от най-стриктно пазените в етажната собственост. До тях достъп имат само собствениците на сградата.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.