iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Предлагат общините да могат да определят размера на такса смет според площта на имота

Предлагат общините да могат да определят размера на такса смет според площта на имота 04_1461296901

Общините да могат да определят размера на такса смет според площта на имота. Това предлага Емил Савов, зам. изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.

Това е добър вариант за вилните зони, посочи той пред БНР. От Министерството на финансите пуснаха проект за промени в Закона за местните данъци и такси, според който такса смет няма да се определя от данъчната оценка на имота. А са посочени няколко варианта за определяне на таксата, от които общините ще могат за избират.

Таксата за услугата по събиране на битови отпадъци и тяхното третиране в депата ще може да се определя по три начина, пише в проекта. Първият е според количеството отпадъци за имота, измерено включително чрез торби с определена вместимост. Вторият начин е съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на отпадъци и честотата за тяхното извозване. А третият - според броя на хората, които живеят в имота. За поддържане на чистотата в населените места таксата може да се определя от броя на хората, които живеят в имота по постоянен или настоящ адрес, или според данъчна оценка или отчетна стойност на имота.

"Брой ползватели може да бъде установен само в декларативен режим", коментира Емил Савов и допълни, че това вероятно ще означава, че всички собственици на имоти трябва да обявят в общината до края на ноември броя на ползвателите, за да може да бъде изчислен размерът на таксата.

Савов беше категоричен, че изчисляването на таксата на базата на количеството отпадъци е лесно за еднофамилните жилища. При многоетажната собственост обаче вариантът ще бъде таксата да се изчислява на базата на общото количество отпадъци от кооперацията. Това ще означава и контейнерите за боклук да влязат в дворовете на имотите, а не да бъдат на улицата, допълни той. Савов посочи за пример Германия, където клетките с кофите за отпадъци, са едни от най-стриктно пазените в етажната собственост. До тях достъп имат само собствениците на сградата.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

23-Април-2016

24-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.