iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат да се отнема шофьорската книжка до живот ако те хванат пиян

Предлагат да се отнема шофьорската книжка до живот ако те хванат пиян 12_1419333598

Премиерът Бойко Борисов е предложил да се отнема шофьорската книжка завинаги на водачите, които са спипани зад волана в нетрезво състояние. Това става ясно от стенограмата от вчерашното заседание на МС.

„Хванат ли го веднъж пил, да няма право повече да кара. Всеки да си направи сметката”, отсякъл министър-председателят, който препоръчал да се направи законова промяна за целта. Коментарът му бил по повод исканията на организации за доживотни присъди за пияните шофьори, убили пешеходци.

От стенограмата става ясно още, че в колите на КАТ ще има по няколко камери, които ще следят за прибирането на подкупи. „Вътре в автомобила на полицая ще има най-малко две, дори три камери - под предно стъкло, под задно стъкло, дори ще има и звукозапис”, казал МВР шефът Веселин Вучков. По думите му тези камери ще се поставят първо в провинцията. „Само трябва да внимавате и много добре да се напише – да не стане като на Кулата, където обръщаха камерите, за да следят тавана, си спомням, преди години. Да не стане, че точно като го спрял, камерата килнала и снимала малко настрани. Така че мислете, защото са страшно изобретателни (катаджиите - бел. ред.)”, предупредил премиерът.

Борисов определил като свръхприоритет и уреждането на проблема с камерите на МВР в София, които снимат, но не записват, защото софтуерът им е обект на авторско право, а и договорите за следгаранционна поддръжка са изтекли. Вучков от своя страна отбелязал, че този казус трябва да бъде решен възможно най-бързо, като можело дори IT специалистите на министерството да изработят нов софтуер. На 12 януари МВР шефът ще представи пътна карта на реформата в МВР. Тя предвижда чиновниците в полицията, ДАНС, ДАТО, НСО и разузнавателните служби да не се водят вече към първа категория труд и да се пенсионират по-рано. Сред тях са счетоводителите, юрисконсултите и отговарящите за международната дейност. „Едно е да си пожарникар, който гаси пожарите, друго е с чантата да ходиш да съставяш актове. Не че не е важно, но то затова има степенуване на труда – първа и втора категория, ще имаш пълна подкрепа”, коментирал Борисов.

Освен това броят на административните звена в МВР трябва да бъде намален от една втора на една трета. За сметка на това трябва да се увеличат униформените полицаи в населените места. Според премиера тази мярка ще получи подкрепа дори от опозицията. Увеличението на униформените по селата ще е и за сметка на върнатите полицаи от българо-турската граница.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.