iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат да се доказва българско гражданство с изпит по история

Предлагат да се доказва българско гражданство с изпит по история 09_1443010755

В лутанията си как да усъвършенства процеса по получаване на българско гражданство на основание български произход правосъдното министерство излезе с нова идея - кандидатите да полагат изпит по история, конституционно устройство и култура на страната. Това предложение е по американски модел и е записано в анализ на ведомството на Христо Иванов, посветен на практиката по въпроса за последните 10 години.

По данни на министерството 120 174 чужденци са подали молба за гражданство на основание произход от 1 януари 2005 г. до 30 юни 2015 г. Причината за повишения интерес към процедурата е в това, че позволява придобиването на гражданство по натурализация по "бързата писта" - без иначе задължителния 5-годишен престой, наличие на доход и занаят и владеене на български език. Законът за българското гражданство признава българския корен на лице с поне един възходящ роднина (баща, майка, дядо), който е българин. Роднинството се доказва с документ, издаден от наш или чужд държавен орган, от призната от родните власти организация на българи зад граница или от Българската православна църква.

Процесът по обработката на молбите се запъна през последната година заради разкритието на прокуратурата през 2014 г., че Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е издала стотици неподкрепени с доказателства удостоверения за български произход в периода 2011-2013 г. Анализът на правосъдното министерство показва, че проблемът е траен и тежък - за последните 10 години са били отхвърлени 14.61% от молбите за гражданство на основание произход (20 703 броя), а сред основните причини за отказите е представянето на фалшиви доказателства за българско родословие от кандидатите.

Препоръката на Христо Иванов е да се затегне контролът в ДАБЧ, така че чужденци от небългарски произход да не получават удостоверения и достъп до "бързата писта" за гражданство. Единственото законодателно предложение е споменатият изпит. Идеята зад него е да не се разчита толкова на документи. "Сега имаме много сериозен документооборот, който изисква голям ресурс и обърква хората. Това ми се вижда като по-радикален подход в добрия смисъл", обясни Иванов пред депутати миналата седмица. В момента кандидатите минават само с интервю, което може дори да не е на български, а да се ползва преводач.

-----ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Ако ДАБЧ не получи повече средства в бюджета си за 2016 г., може да рухне под натиска на наплива от желаещи да получат документ за българския им корен, предупреди шефът на агенцията Борис Вангелов. Той посочи, че повечето българи в Македония и 90% от тези в Албания не могат да докажат произхода си документално и затова разчитат на местните организации на наши сънародници. И съобщи, че от междуведомствения Съвет по гражданство, който дава мнение по молбите за български паспорт, са се съгласили да признаят две такива сдружения в Македония и едно в Албания.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.