iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат да почиваме във ферма в Източните Родопи

Предлагат да почиваме във ферма в Източните Родопи 08_1470199241

Лятото е в разгара си. Всички винаги го чакат с нетърпение, защото предстоят пътувания, море и плаж, като интересно предложение за ваканционните месеци за децата предлага Слънчева ферма в село Тънково в Източните Родопи. Тя разполага с две зони. В зона А е стопанство със 100 майки-зайки. Възстановена е салмата към къщата, с камината и голямата маса. „Тези навеси са типични за района. Опитали сме се да запазим автентичността им като измазахме стената с пръст и слама, подредили сме предмети от бита на местните хора – ронелка за царевица, бурило за мляко, мотовилка за навиване на прежда, глинени съдове, стари газени фенери", обяснява Михаела Кирчева, собственичка на фермата. Вече е намерила и стан, на който жена от селото

ще показва как се тъкат шарените черги

Първи помощници и асистенти на Михаела са Мирослав Николов и леля Талунка. Младият мъж се грижи специално за заешката ферма. С подробности той показва на посетителите как се хранят зайците, отговаря и на всички любопитни въпроси, свързани с грижите за дългоухите. В големия двор са оформени различни кътове с места за игри и за обучение на посетителите. Покрай каменната ограда е подреден и всякакъв земеделски инвентар – колела от каруца, вили за събиране на сено, плуг. Този своеобразен музей на открито се допълва и с кладенец, откъдето и днес може да се „вади" вода.
„Искаме по забавен и интересен начин децата да научават как живее зайчето, желанието ни е малчуганите заедно да приготвят храна по „бабини" рецепти, напр. как се прави сироп от вишни и джанки. Работата във фермата е един вид нашето фермерското училище. А всички дейности са според сезона –засаждане на цветя, поливане на градината, събиране на трева и бране на върба за зайците, бране и сушене на билки, бране на плодове и зеленчуци,

правене на компот, сладко, лютеница

разказва още Михаела.
Голяма част от съвременните деца са откъснати от природата. Затова всичко, което предлага Слънчевата ферма, е възможност те да научат повече за селото и за природосъобразния начин на живо. Програмата за малките посетители във фермата през юли включва разнообразни занимания - изработване на саксии от глина, приготвяне на храна, спортни игри, лагерен огън, походи в околностите на селото. Вече е сформирана и групата, която ще пристигне през август.
Но първите гости на фермата са децата от Езиков център „Неа Германика" в Кърджали. За всички денят е вълнуващ и изпълнен с изненади. Някои от малчуганите пътуват за първи път без родителите си и се надпреварват да разказват за преживяното. За деветгодишната Марияна най – важното е , че сама е хранила зайчетата. Малката Ани пък подробно обяснява какво е дървено бурило. "В него се слага мляко и след като се „бие" дълго се получава отгоре масло, а долу остава айрянчето", казва момичето. „Дъщеря ми е много доволна. Смятам, че подобни зелени училища са полезни за живеещите в големите градове деца. Заниманията сред природата и

живия контакт с животните на село

им помогат да придобият нови умения ", споделя Кремена Димитрова. Според бащата на 9 –годишния Иво престоят във фермата и наученото ще помогне на децата да се справят по –добре с различни житейски ситуации.
„Много искам фермата да успее, защото селото някога имаше близо 2000 души, сега са останали малко над 300 след като закриха училището. Подкрепата за Слънчевата ферма е подкрепа за Тънково, да живне селото, да идват деца и млади хора", казва леля Талунка и кани децата и гостите да опитат от колачетата и специално приготвената пита. За всички домакините са приготвили домашен сироп от вишни и джанки. На тръгване възрастната жена подарява на всяко дете пакетче от нейната мерудийка, прочута не само в Тънково, но чак до Казанлъшко.
Зона Б на Слънчевата ферма в село Тънково пък е зоната за отдих. Тя е близо до зона А. Дели ги малка уличка и две врати. В дейностите по подготовката на фермата участват и доброволци. Включват се и при косене на трева и рязане на храсти и изсъхнали клони на дървета. Оформят местата за палатки, аранжират цветни кътове, боядисват гуми за саксии, изработват вази от подръчни материали.
Слънчевата ферма в Тънково може да се превърне в

модел за успешен селски туризъм

тя вече посреща семейства с деца от цялата страна за уикенди и ваканции на село. За малчугани от 8 до 12 години пък има организирани лагери. Съвсем наблизо до селото се намира язовирче, което много скоро ще бъде разработено за разходки с каяк. Тънково е заобиколено от лозови масиви и дъбови горички, а пътеката за еко и велопреходи ще минава през най-интересните места. За децата ще бъдат организирани и пешеходни преходи „Птиче царство" и „Пътека на билките" в околностите.
Слънчевата ферма е победител в конкурса Rinker's Challenge 2016г , който е

истинско предизвикателство за стартиращи

социални и традиционни предприемачи на Център „Ринкър" към фондация „Помощ за благотворителността в България".
Желанието на Михаела Кирчева е да превърне фермата в място за забавление за малки и големи. Място, където любители на природата могат да участват в неформално обучение или пък просто да релаксират на село, сред природата. През август предстои провеждането на открит ден. След освещаването, гостите ще разглеждат фермата за зайци и съоръженията за селски и агротуризъм. Ще отвори врати и детска арт работилничка за рисуване върху керемиди. Посетителите ще могат да опитат от продукти на фермата и региона на Източните Родопи. Началото е добро, а интересът расте, защото подобни начинания помагат да се преодолее откъснатостта на децата и младите хора от земята и традициите.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.