iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат да има бонус при гласуване вместо глоба

Предлагат да има бонус при гласуване вместо глоба 03_1458024446

Бонус при гласуване вместо глоба за хората, които не отидат до урните, обмислят да предложат депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок като промени между първо и второ четене на Изборния кодекс. През миналата седмица НС подкрепи идеята на Патриотичния фронт за задължително гласуване още на президентските избори наесен. Глоба от 50 лева да отнесе всеки негласувал, а социалното слабите българи да не получават три месеца помощи, са записаните санкции за негласуване. "За" задължителното гласуване в пленарна зала на първо четене се обявиха народни представители и на ГЕРБ, и на РБ. Завчера обаче премиерът Бойко Борисов обяви в Хасково, че е против идеята да се гласува под строй. Вчера стана ясно, че депутати обмислят да предложат промяна на разписаните правила.

"Категорично се върви в посока да се променят правилата на вече приетия текст за задължителното гласуване", разкри пред "Стандарт" председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов. Той уточни, че от ПГ на ГЕРБ все още нямат общо решение за поведението си за задължителното гласуване.

"Добре е да се търси вариант, при който да имаме преференция, бонус за участвалите в гласуването граждани. А не да отиваме в санкционен режим", коментира Кирилов. Като пример за такъв "подарък" при гласуване той посочи по-бърза административна услуга. Шефът на правната комисия напомни, че всеки един от 240-те народни представители могат да предложат вместо глоба за негласуване, бонус при гласуване. "Очакваме предложения в тази посока", прикани Кирилов. От РБ също предпочитат негласуването да се размине без санкции. "Част от колегите биха подкрепили задължителното гласуване, ако то не е свързано със санкция, ами предполага стимули за хората, които гласуват", посочи депутатът от блока и зам.-председател на ДБГ Димитър Делчев. И той смята, че между първо и второ четене на Изборния кодекс ще има промени на приетото задължително гласуване. "Говорим за т.нар. мек вариант на задължителното гласуване", разкри Делчев. Според реформатора задължителното гласуване е начин, по който може да се изчистят корупционните практики по избори, но то не трябва да се свързва със санкции и гонения. "Ако в крайна сметка искаме да си стиснем ръцете с нашите партньори, то това трябва да стане при по-облекчени условия. Не с глоби, не с тежки санкции", обясни Делчев.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.