iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат четящите в автобусите във Варна да не плащат

Предлагат четящите в автобусите във Варна да не плащат 06_1465707221

Жителите и гостите на Варна, които четат книга в автобусите на градския транспорт, да пътуват безплатно, като така пътниците ще бъдат стимулирани да са активни читатели и пътешественици.

Идеята, адресирана до комисията по транспорт към Общинския съвет във Варна, е на Отворения обществен съвет-Варна, създаден по време на февруарските протести през 2013 годинна и чиято цел е да застава срещу несправедливостите и да подкрепя благородните каузи в морския град. „Ние сме Отворен обществен съвет на гражданите на Варна. Между нас има хора с различни убеждения и социален статус. Това, което ни обединява е, че сме хора, които отстояват гражданските си позиции и права“, казват за себе си инициаторите. Според организацията, идеята за безплатен транспорт на четящите може да бъде реализирана като съвместен проект между организаторите на Алея на книгата и община Варна, която ще бъде Европейска младежка столица през 2017 година, пише varnautre.bg. Посочва се като пример и румънският град Клуж Напока, европейска младежка столица през 2015 година, въвел безплатен транспорт за четящите. В Бургас пък през 2014 г. в рамките на фестивала „Четящият човек” за един ден (14 юни) четящите пътници в автобусите също не са плащали билетче. След това местните власти отчели, че 1922 души са се възползвали от идеята, а 50 от тях са получили награди, обясняват авторите на предложението. Според тях, инициативата във Варна може да се провежда на всяко първо число на месеца. Идеята е да се избере по една автобусна линия от всички квартали, за да могат максимален брой варненци да се включат в нея.

Варненци обаче имат още по-амбициозна идея, при която, по примера на Талин, да се премине към безплатен градски транспорт. Естонският град е първата европейска столица, която въведе безплатен градски транспорт за всички свои жители, за да намали автомобилните задръствания по улиците и замърсяването на въздуха.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.