iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат бременните да могат да паркират като инвалидите

Предлагат бременните да могат да паркират като инвалидите 01_1421677134

Бременните жени вече да могат да паркират с предимство също като гражданите с увреждания, предлага изпълнителният директор на пловдивската фондация „Помогни на нуждаещите се” Георги Найденов.

Идеята е от Аржентина, където преференцията за бъдещите майки е закована със закон. Найденов е разработил и проект на знака, който да показва, че паркомястото е запазено за бременни. Табелата е синя със сив кант и в центъра й има фигура на жена с корем, върху който пулсира голямо червено сърце.

Според Найденов указателният знак трябва да бъде поставен пред супермаркети, болници, училища и в „синята зона”. Идеята бе представена по време на церемонията по връчване на почетния медал "За хора с добри сърца" на двамата служители на Общинска охрана Георги Борисов и Рангел Желязков, които бяха отличени за спасяването на Джумая джамия от пожар.

Шефът на общинските охранители Ангел Стайков и началникът в общинския отдел „Обществен ред при кризи” Георги Маринов подкрепиха предложението. Маринов обаче е скептик, че пловдивчани ще спазват разпоредбата, ако тя бъде одобрена. За да се постави знак за паркиране на бременни жени, трябва да бъдат променени общинската наредба за паркиране и Законът за движение по пътищата.

Междувременно от Столичната община обявиха, че са отворени за идеята. „За първи път чувам за тази идея, но ако има такова предложение, ще го разгледаме”, увери пред „Новинар” зам.-кметът по здравеопазването и социалните политики Албена Атанасова. В Асеновград пък промени в регламента на паркиране със сигурност ще има. До края на месеца в града на булките ще бъде въведена „синя зона”, съобщиха в понеделник от общината.

Първата улица, на която ще бъде въведено платеното паркиране, е "Изложение". След това "синята зона" ще се разшири към ул. "Марица" и ще се насочи от централната градска част към периферните улици. В схемата на зоната за платено паркиране влизат общо 13 улици. В столицата, където от неотдавна съществува „жълта зона”, вече се вдигат коли за неправилно паркиране в тези участъци.

„Засега „жълта зона” действа само пред Трета градска болница, но в момента коли се репатрират и оттам”, обясни пред „Новинар” началникът на дирекция „Паркиране и мобилност” в Центъра за градска мобилност Румяна Милова.

Билетите и картите за автобусите в Бургас стават електронни

До април следващата година пътуването с градския транспорт в Бургас ще започне да се таксува с електронни карти и билети. Електронните карти ще дават възможност да се возим само с един превозен документ по всички линии, а таксуването ще става в зависимост от пропътувания маршрут, предаде радио Бургас.

Идеята е с тази карта да се плаща и за паркиране на автомобили на буферните паркинги, за наемане на велосипеди и при посещения на музеи и фестивали. На по-късен етап системата ще бъда надградена и картата ще стане сити карта, чрез която да се плащат местните данъци и такси. Въвеждането на електронно таксуване се забави заради обжалване на проведената процедура за възлагане на обществената поръчка, която беше спечелена от румънска фирма.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.