iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Преброиха зимуващите водолюбиви птици в пернишко

Преброиха зимуващите водолюбиви птици в пернишко 01_1454228947

Десет вида зимуващи водолюбиви птици с обща численост 1070 броя преброиха експерти от РИОСВ-Перник, като те работиха съвместно с екип на сдружение за дива природа „Балкани“ и доброволци.

Преброяването е извършено в предварително определени точки, на територията на водоеми и по поречието на река Струма в областите Перник и Кюстендил.

Установени са характерни и традиционно обитаващи водоемите зимуващи водолюбиви птици от видовете Лиска , Речна чайка, Чайка буревестница , Голям корморан , Зеленоглава патица , Голяма бяла чапла и др. По отношение на броя, тази година са преброени три пъти повече птици в сравнение с 2015 г. Няма тенденция към намаляване или увеличаване на броя на видовете птици в сравнение с миналата година. Преброяването е 40-тото поред . То се извършва по определена методика и е част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. Целта е да се събере информация, относно числеността на водолюбивите птици и поведението им, както и състоянието на влажните зони. Тези проучвания са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред в момента навсякъде по света, съобщават от РИОСВ. Отчетените данни за броя зимуващи водолюбиви птици на територията на пернишката екоинспекция ще бъдат въведени в Националната информационна система за мониторинг на биологичното разнообразие.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.