iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Празнуваха 30 години от създаването на Националният детски екологичен комплекс в Ковачевци

Празнуваха 30 години от създаването на Националният детски екологичен комплекс в Ковачевци 10_1412240782

Празник по повод годишнина има в Националният детски екологичен комплекс в Ковачевци, който навърши 30 години от откриването му.
В актовата зала се събраха бивши началници на комплекса, ръководството на общината и представител на Държавната агенция за бежанците.

Директорът на комплекса Монка Стойнева припомни историята на единствения в страната екологичен детски комплекс, в който годишно са преминавали на школи, зелено училище и отдих по над 4-5 000 деца. Ежегодно в комплекса се провеждал и Фестивал на радостта за деца от социални домове.

От две години в НДЕК са настанени бежанци, подгонени от домовете им в Сирия, Афганистан, Сомалия и други страни, в които се водят войни.

Поздравление за годишнината поднесе и първия началник на комплекса Здравко Михайлов.

В поздравителния адрес от председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев се изразява увереност, че скоро комплексът ще се върне към изпълнение на основните си функции.

„Близо 30 години хиляди деца се раздваха на чудесната природа и отличните условия, спортуваха, укрепваха здравето си и опознаваха туристическите маршрути на родината. Днес комплексът приютява стотици човешки същества, прогонени от огъня на войната“, пише в поздравлението си Чирпанлиев.

Гостите поднесоха много цветя и пожелания комплексът отново да се върне на децата и вкусиха от огромната торта. Със сладкиши са почерпени и децата на бежанците, които сега населяват НДЕК.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.