iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правителството харчи още пари за e-правителството

Правителството харчи още пари за e-правителството 11_1447515085

До 2020 г. правителството планира да инвестира още 376.5 млн. лв. в електронно управление, като това е одобрената пътна карта на стратегията за e-правителство.

Само 32 млн. лв. ще бъде финансирането от държавния бюджет, а останалите пари се очаква да бъдат усвоени от еврофондовете, аргументират се управляващите. Така сметката за изграждането му ще набъбне до над 1.176 млрд. лв.

За последните 13 години в развитието на е-управлението са инвестирани около 800 млн. лв., но все още ефектът е нищожен. Ако се погледнат отчетите по оперативна програма "Административен капацитет", има над 2000 създадени електронни услуги, но реално много малко от тях се ползват заради липсата на свързаност на отделните институции.

Одобрената от Съвета за електронно управление пътна карта предвижда да бъдат инвестирани 60 млн. лв. за свързване на всички институции и общини с бърз интернет до края на 2016 г. В момента България заема предпоследно място в ЕС по проникване на фиксиран широколентов интернет сред населението. Това представлява проблем, защото може би трудно ще се изпълни планът на Европейската комисия за дигитална политика до 2020 г.

Осигуряването на бърз интернет е задължително за осигуряването на електронни услуги от институциите. Най-много пари - 72 млн. лв., правителството предвижда да отдели за изграждане на основен и резервен център за данни, където ще се съхраняват общите ресурси на електронното управление. Плановете включват и създаването на правителствен Cloud, което се очаква да намали разходите за е-услуги. В началото на август правителството отпусна 325 650 лв. за ускорено въвеждане на облачните технологии за нуждите на съдилищата.

КИБЕРСИГУРНОСТ

В голяма част от проектите се очаква да се включат есперти от ДАНС и Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО), става ясно още от пътната карта. Двете спецагенции ще вземат участие в разработване на инфраструктура за киберсигурност на е-управлението, както и за постоянното му наблюдение. ДАНС ще участва в разработването на най-сигурен начин за електронна индентификация, чрез която да се използват услугите на е-правителството. Както "Сега" писа, МВР планира да започне да подменя сегашните лични карти от началото на 2017 г. Тогава ще бъдат подменени около 500 хил. карти с чип, който ще се използва за е-индентификация.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.