iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Повечето асансьорни фирми работят с фалшиви документи

Повечето асансьорни фирми работят с фалшиви документи 03_1426061238

Фирмите, които поддържат асансьорите у нас, работят с фалшиви документи и не плащат данъци и осигуровки. Няма яснота кой, как и по какъв начин прави ремонт на машините, а държавата няма представа за точния брой на асансьорите.

Резултатът е, че 75% от ремонтните фирми на практика работят в сенчестата част на икономиката. Това обявиха вчера министърът на икономиката Божидар Лукарски и шефът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков, които представиха нов Закон за техническия надзор.

За първите 6 месеца на тази година ДАМТН има намерение да провери 700 фирми, които поддържат асансьорите. Ревизии са правени и през м.г., правят се и в момента, като в тях предстои да се включат данъчните и инспектори от осигурителния институт. Акцията за ударна проверка на асансьорите обаче изглежда повече от закъсняла - тя идва след серия от трагични инциденти в София и в страната именно заради липсата на адекватен държавен контрол.

През миналата година са били проверени 4000 машини, а за първите 2 месеца на годината са били инспектирани около 1000 асансьора. Сериозен проблем обаче е, че миналата година държавните инспектори можеха да проверяват само съоръженията в обществените сгради. Подемните машини в жилищните сгради се контролираха единствено по сигнал на граждани. "Ще отнемаме лицензите на фирми за асансьорна поддръжка, не спазващи закона", закани се Лукарски.

"Нека хората да се обръщат към нас и да ни подават сигнали" призова Стефан Цанков. "Ще има големи санкции за тези фирми, които укриват асансьори", закани се той. И добави, че най-голямата глоба преди отнемането на лиценз ще бъде около 2000 лева. Такава санкция обаче съвсем не е възпитателна - в момента някои входове в жилищни сгради в София плащат по около 60 лв. на месец за поддръжка на асансьора. В нея не влизат частите за евентуалния ремонт или маслото, които в случай на нужда трябва да се платят допълнително. Цанков пропусна да отчете дали фирмите са спазили изискването до 1 март да монтират предпазни щитове под кабините - задължение, което се наложи след серията от инциденти през миналата година.

"И сега 95% от фирмите не осигуряват никаква проследимост на работата по поддръжката. При инцидент и проверка на съответната фирма не може да се разбере кой и какво е монтирал, както и какви части са поставени", добави и Божидар Лукарски. Според замислените нови правила до октомври всеки асансьор трябва да разполага със собствен паспорт с данни за ремонтите, вложените части и др. Не е ясно обаче как ще се гарантира коректността на информацията. Тя може да бъде изкривена или да е изцяло погрешна, защото ще се подава от тези, които поддържат асансьорите. Това бе признато и от самия Цанков, който даде пример с фирма от Кърджали, която по документи отговаря за 50 машини, но всъщност поддържа 200. Част от фирмите пък получавали "дружески" съвети от самите инспектори, които ги призовавали да декларират единствено най-изправните си асансьори.

ГАРАНЦИЯ

Всяка машина ще бъде маркирана с холограмен стикер, който ще удостоверява, че не е асансьор фантом. Самите асансьори пък ще бъдат поддържани по нов единен стандарт, са част от намеренията, записани в готвения нов закон. Това обаче е спорна мярка. Причината е, че освен стандартните въжени соцасансьори в центъра на столицата има и много по-стари машини. В новите сгради пък вече се движат хидравлични машини.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com