iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Повече от 1500 туристи се включиха в седмото международно изкачване на връх Руй

Повече от 1500 туристи се включиха в седмото международно изкачване на връх Руй 06_1465877572

Повече от 1500 туристи от България, Сърбия и Македония се включиха в седмото международно изкачване на връх Руй (1706 м), който е най-високия връх на едноименната планина в Западна България. Сред тях бяха 30-на планинари от Мездра и Враца. Изкачването на Руй бе осъществено едновременно от българска и от сръбска страна.

Тазгодишното мото на проявата, организатори на която бяха планински клуб „Руй 1706” от сръбския град Бабушница и туристическата организация на Община Бабушница в сътрудничество с Община Трън, бе „Руй - гледката отвисоко”, информира Милан Искренов, председател на ПК „Руй 1706”. Съвместната инициатива е подкрепена от Министерството на младежта и спорта на Сърбия и от Планинарския съюз на Сърбия (ПСС).

Изкачването на Руй бе осъществено едновременно от българска и от сръбска страна. Маршрутът за изкачване от наша страна бе: с. Забел - връх Руй - хижа „Руй” - с. Забел или с. Ломница. Участниците в похода изминаха 9,5-километровото трасе в едната посока за около 3 часа. По-голямата част от маршрута с денивелация близо 850 м преминаваше през сенчеста букова гора, като по-стръмен бе само участъкът от м. „Говедарника” до върха.

Сръбските планинари тръгнаха от с. Звонци, през с. Ракита и вр. Ракитски камък (1456 м), откъдето атакуваха връх Руй. Маршрутът от сръбска страна е с дължина 12 км в едната посока.

В ранния следобед на 11 юни туристите от двете страни на границата се събраха на върха, откъдето се разкрива изключително красива панорамна гледка към Погановското ждрело, котловината Знеполе, Милевската планина, Осогово, Рила и Стара планина.

С всяка изминала година покоряването на първенеца на граничната планина набира все по-голяма популярност, най-вече чрез социалните мрежи. В неговото седмо издание взеха участие туристи от различни възрасти и краища на България.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

27-Юли-2018

27-Юли-2016

26-Юли-2016

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.