iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пострадалите от земетресението още са във фургони и палатки

Пострадалите от земетресението още са във фургони и палатки сн. pernikmedia.net

Още пет от общо 18 къщи за пострадалите от земетресението са завършени само за тази година. Едно пострадало семейство успя да посрещне Нова година в сглобяема къща, докато 49 все още живеят във фургони, 23 са настанени временно в общинско жилище, а три ромски семейства са на палатки.

Държавната междуведомствена комисия за подпомагане е отпуснала 8 пъти по-малко средства за възстановяване на частни домове, отколкото са поискали от най-тежко пострадалата община Перник.

Единствената завършена до ключ къща преди Нова година е на семейство с малко дете в Драгичево. Според Валентин Пешев от инициативния комитет в Перник, за да може семейството да посрещне в нея Нова година, трябвало да се окаже натиск върху фирмата изпълнител, защото работниците били разпуснати за празниците. Впоследствие са били завършени още пет къщи. Шест се строят, а предстои възлагането на строежа на нови четири (две са отпаднали от списъка).

При над 200 подадени молби за кризисно настаняване в общинско жилище е намерен временен покрив едва на 23 семейства. Тук със съдействието на министър Томислав Дончев, който беше командирован да пришпори възстановяването на района три месеца след земетресението, бяха осигурени 196 000 лв. за ремонти на общински жилища и според инициативния комитет хората се настаняват доста бързо.

Не е по-розово положението и на семействата, настанени по фургони. Веднага след бедствието община Перник е раздала 49 фургона, които сменят собствениците си, но и към момента всички са заети. За три освободени 8 месеца след труса чакат други пострадали. "Това са хора, които са се събрали в някоя стая на негодните си за живеене къщи, но вече се страхуват да живеят там", смята Валентин Пешев. Според него много от домовете, първоначално оценени за събаряне, след това са получили предписания за укрепване, тъй като и на експертите е било ясно, че няма да има пари за нови къщи.

През зимата на палатки останаха 3 ромски семейства от общежитията на "Мини Марица-изток". Според комшиите им обаче те са си продали за по 500 лв. жилищата, а и има къде да живеят, т.е. вероятно се водят на палатки само на книга.

Според справка, предоставена на местния инициативен комитет, поисканите средства за частни сгради са за близо 24 млн. лв., а отпуснатите от междуведомствената комисия за възстановяване са по-малко от 3.37 млн. лв. За общинските сгради са поискани близо 36 млн. лв., а са дадени 4.8 млн. лв. Подадените за помощ молби са 8700, извършените огледи са 8100, пратените в комисията преписки са 7832.

От кабинета на министър Дончев отчитат с около 50 000 лв. повече, отпуснати за частни сгради, но това е нищо на фона на хилядите чакащи молби. Оттам обясниха, че с наближаването на зимния сезон и многото молби междуведомствената комисия е разглеждала и осигурявала финансиране приоритетно за домовете с най-тежки конструктивни проблеми, като е отчитано и кои са хората в тежко социално положение. Разглеждането на молби обаче ще продължи и на следващи заседания.

Кампанията на БЧК за Пернишко стартира чак през септември след серия скандали, политизиране на драмата на перничани, заплахи за протести и обвинения в злоупотреби, за които още няма данни от прокуратурата. За малко повече от месец бяха събрани близо 1.8 млн. лв. от дарения. Ресурсът стига за 18 къщи. Заради късния старт реално сега забавяне няма, тъй като 60-дневният срок за изграждане започва да тече от датата на възлагане на поръчката, а за първите домове това се случи чак през ноември

Информация: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.