iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пострадалите от миналогодишното земетресение на протест

Пострадалите от миналогодишното земетресение на протест 02_1361975758

Около 200 души изразиха недоволството си пред сградата на Областната управа. „Подал съм документи, но само ме снимаха от вестниците, а обезщетения няма. Две стаи са разрушени от труса. Сега получих отказ от Междуведомствената комисия”, заяви Седевчо Малинов от квартал Рудничар. В знак на протест то бе окачил на врата си снимки от разрушената му от бедствието къща.

Богдана Ризова от Могиличе пък бе категорична, че голяма част от хората квартала са получили отказ. Нейната къща била хлътнала с 9 градуса, покривът протекъл и се налагало да стоят с чадъри в стаите, когато вали. Обезщетението от Междуведомствената комисия обаче било едва 1355 лв. и не стигало за нищо.

Подобни бяха проблемите на всички протестиращи.
„Всички ще получите уведомителни писма от общината, че ви е отказана помощ. Трябва да заведете дело в Административния съд. Държавата обеща да помогне на всички, а се подигра с нас”, заяви Валентин Пешев от Инициативния комитет в помощ на пострадалите от земетресението, цитиран от mirogled.com.

На последното си заседания Междуведомствената комисия разгледа близо 8000 молби на перничани и отхвърли 4500 от тях. Голяма част от семействата пък са получили обезщетения с 50% по-ниски от оценките на комисиите.

„Изпратил съм писмо до Междуведомствената комисия, за да проверя защо сте получили откази. Отговорът е, че не отговаряте на условията.

На някои от вас пострадалото жилище не е единствено, на други не е собствено и т.н. Всички, които си подадат жалби, ще бъдат преразгледани документите им отново един по един”, заяви заместник-областният управител Радослав Йорданов, цитиран от mirogled.com.

Изказването му предизвика бурно недоволство сред протестиращите и те го освиркаха. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.