iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Поставят невярни диагнози на сирачета с увреждания

Поставят невярни диагнози на сирачета с увреждания 04_1429789646

Медицинските досиета на сирачета с увреждания съдържат невярна информация. Това съобщиха от МП, като често заради извършването на медицинските изследвания, които не са платени от държавния бюджет, се поставя диагноза, която не съответства на действителното състояние на детето. Това заяви зам.-министърът на правосъдието Петко Петков по време на заседание на Националния съвет за закрила на детето вчера.

Според него една невярна диагноза

оказва влияние върху избора на осиновител

Това означава, че дете с по-тежък проблем от вписаното в здравното му досие може да се окаже при неподходящо семейство. “Влезе ли веднъж диагнозата в досието на детето, трудно може да бъде преодоляна. Това е като клеймо”, заяви още Петков. От МЗ вече поискаха преписка за случаите с несъответстващи диагнози. “Не знам за какви заболявания става дума, но ще направим проверка”, зарече се зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. В списъка за международно осиновяване подадат деца с церебрална парализа, синдром на Даун, умствена изостаналост, олигофрения. В регистъра се вписват и деца в тийнейджърска възраст от ромски произход, които не са намерили нови родители у нас.

От МП отчитат още един пропуск при процедурата за международно осиновяване. Оказва се, че медицинските документи не са част от досиетата на децата. Така при преместването на едно хлапе от сиропиталище в приемно семейство лекарски експертизи и резултати от изследвания не се предават на временните родители. “В голяма част от случаите липсва съдействие от страна на приемните семейства за изготвяне на необходимите медицински свидетелства на децата, което сериозно рефлектира върху процеса на осиновяване”, твърди още зам.правосъдният министър.

Нерядко социалните служители пропускали да предоставят информация за връзка между братя и сестри, подходящи за вписване в регистъра за осиновяване в чужбина. През март в регистъра са вписани около 1700 чужденци, пожелали да приютят българче. Най-много са кандидатите от САЩ, Италия и Франция, които са готови да осиновят дете с увреждания, което е получило 3 отказа от български семейства. Общо 472 деца са били осиновени от чужденци през миналата година.

По три сигнала за бити малчугани на ден

На ден социалните служители получават средно по 3 сигнала за деца, жертви на насилие. Това показват данни на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за миналата година. През 2014 година сигналите за бити и тормозени деца са били 1102. “Почти половината от тези сигнали са били за физически малтретирани деца. Повечето случаи на насилие са били в домашна среда”, отчете председателят на ДАЗД Ева Жечева. От агенцията предлагат да се създаде регистър на хората, упражнили насилие над деца. Целта е директорите на училища, детски градини и специализирани институции да могат да правят справки, за да не назначават за преподаватели и възпитатели хора, които вече са били регистрирани като насилници над деца.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.