iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Половината сирене у нас е с палма

Половината сирене у нас е с палма 05_1463404654

Всяка втора бучка бяло саламурено сирене у нас е с палма, показа проверка. Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Валентин Зоров делът дори е над половината. „За сирена в магазина под 9 лв. за килограм при всички положения трябва да се има едно наум. Особено ако е по 5-6 лв. няма как да стане и в тази цена да има и ДДС, и търговската надценка”, обясни той. По думите му

се правят доста злоупотреби

защото контролът е слаб. Според него при белите сирена няма външна конкуренция на пазара ни, защото вносът е едва 3-5% от продаваните количества. При жълтите сирена или както ние ги наричаме кашкавали обаче импортната продукция е половината и над половината от пласираните обеми.

„Проблемът е, че вносът се представя у нас като кашкавал, а той се произвежда извън България единствено в Унгария. От там няма внос, защото при спазване на технологията ще излезе по-скъп от нашия. Да се пише на етикета кашкавал върху жълто сирене е все едно да си купите пилешко месо, а в опаковката да има свинско”, обясни Зоров. „Обикновено продуктите се разфасоват на наша територия. Слагат български етикети и така го представят за кашкавал, което е

злоупотреба и нелоялна конкуренция

на нашите производители на този млечен продукт. Вносът идва от целия ЕС - Холандия, Чехия, но предимно от Полша”, уточни той.

Зоров припомни, че от ЕС си позволяват да доставят у нас и млечни продукти с изтекъл срок на годност. „Така им е по-евтино, отколкото да ги унищожават на място. Те също се препакетират в България. Има вече хванати партиди с разлики между датите на опаковките и придружаващите ги документи”, допълни браншовикът.

На Втория фестивал на сиренето, провел се в събота и неделя в Сливница, производители на млечни продукти също се оплакаха от нелоялната конкуренция на вноса. Според Павлин Павлов, собственик на мандра, държавата не мери с един аршин вносителите и българските производители. „Отделно големите търговци ни извиват ръцете, защото си доставяли по-евтино жълти сирена от Полша”, добавя той.

Денислав Драганов също сподели, че най-големите проблеми са с реализацията на пазара. „Прекалено голяма е конкуренцията на вноса.

Трудно се продават качествените продукти

правени само от мляко”, допълни мандраджията.

Д-р Яна Гочева - един от организаторите на фестивала, смята, че собствениците на малки семейни мандри трябва по-смело да подкрепят някои идеи за популяризация на продуктите им. „Малко са тези от тях, които се съгласяват при тях да бъдат заведени чужди и наши туристи и те да имат възможност да се запознаят начина на производство и да дегустират на място. В Италия например подобни турове са много популярни”, добави тя.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.