iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Половината пътища у нас нямат осеви линии

Половината пътища у нас нямат осеви линии 10_1476332641

Половината от републиканските пътища в страната са без осеви линии преди зимата, като това става ясно от справка на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

По данни на ведомството от началото на годината досега е обновена хоризонталната маркировка на около 3000 км. До края на декември се планира при добри метеорологични условия

да бъдат маркирани още 2500 км

или общо дължината им ще бъде 5500 км. Всички държавни шосета в страната са общо почти 20 000 км, но част от тях са бившите селски пътища, за които не се изисква хоризонтална маркировка. От АПИ отчитат, че в най-лошо състояние остава маркировката именно по третокласната пътна мрежа.

На много места в страната проблем е не само липсата на маркировка, а качеството й. Случва се осеви линии, маркирани през пролетта, особено по общинските пътища, да не издържат до зимата. Отделно по-голяма част от родните пътища осевите линии, изчертани с обикновената акрилатна боя при по-силен дъжд трудно се вижда от водачите и денем, а

нощем или в мъгла съвсем изчезват от полезрението им

Според шефа на пътната агенция инж. Лазара Лазаров, обикновената маркировка издържа едва по година, защото през зимата се използват луга и пясък за поддръжка на пътищата.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.