iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Полиция, Митница и Областна администрация дискутираха нерегламентирания добив на въглища в Перник

Полиция, Митница и Областна администрация дискутираха  нерегламентирания добив на въглища в Перник 10_1414068124

Областният управител на Перник г-жа Бойка Павлова инициира среща с представители на различни институции по повод многобройните жалби на граждани срещу добив на въглища, създаващ сериозен риск за живота и собствеността им. На срещата присъстваха представители на Областна дирекция на МВР-Перник, Агенция Митници, Общински съвет Перник и Икономическа полиция. От Окръжна прокуратура Перник не успяха да изпратят представител.

Казусът с нерегламентирания добив на въглища стои нерешен с години. Областният управител на Перник г-жа Павлова настоя по време на срещата всяка институция да представи какви конкретни мерки би могла да вземе и заедно да се излезе с окончателно предложение за крайно разрешаване на ситуацията.

Г-н Славчо Станиславов Директор на МВР-Перник подчерта, че до този момент полицията е предприемала всички възможни действия. Правени са задържания за 24 часа, отделяни са патрули, които да дежурят на място, провеждани са съвместни проверки с общинския инспекторат, икономическа полиция и други институции.

Служители на Икономическа полиция също са дежурили в районите с нерегламентиран добив, но изкопните работи продължават веднага, щом автомобилът на полицията си тръгне. В крайна сметка тези действия не водят до резултат. Дори и трите смъртни случая на лица, копаещи въглища без да имат право на това, не спира порочната практика. Прокуратурата не завежда досъдебно производство, тъй като в Наказателния кодекс не е залегнал като престъпление нерегламентираният добив на подземни богатства. Г-н Чавдар Гебов Директор на Икономическа полиция-Перник допълни, че в такива случаи законът предвижда съставянето на административни актове.

Практически обаче, съставените към момента актове са реално несъбираеми поради това, че „няма как да вземеш нещо от някого, който на свое име няма нищо.” Г-жа Аделина Петрова Началник на Първо районно управление в Перник отбеляза, че дори и съставянето на актове на лицата често е невъзможно. Много от тях не притежават документи за самоличност. Реално това се превръща и в единствената законна причина лицата да бъдат задържани за 24 часа.

Г-н Валентин Колев от Агенция Митници сподели, че многократно са провеждани съвместни акции и с участието на Митницата. Според него, реалното прекратяване на опасния добив на въглища трябва да стане при изкопаването им, а не при складирането след това. Той сподели, че при една от последните акции са иззети 821 тона въглища. Количество, равняващо се на обем над 40 тира.

Акцизът и съответно актът обаче е едва 5 000 лева. Разходите на
Агенция Митници по акцията многократно надхвърлят сумата на глобата, което само по себе си я обезсмисля. Г-н Колев допълни още, че последната проверка на регистрираните складове за въглища в област Перник е правена в периода февруари-април 2014 г. Тя е разширена и в частен имот, където са намерени 18 тона въглища. И фирмите, и физическите лица са показали документи, удостоверяващи законното притежаване на складираните въглища.

Краткосрочно решение на ситуацията към момента е тунелите да бъдат своевременно закопавани от страна на концесионерите и Община Перник, доколкото позволяват финансовите им възможности.
Присъстващите на срещата се съгласиха, че задължително трябва да бъде внесено предложение за промяна в закона. Областна администрация Перник вече работи по оформяне на законодателната
инициатива, регламентираща всеки добив на въглища - извън дадения на концесия, като незаконен и престъпление по смисъла на НК.

Областният управител на Перник настоя институциите да предприемат всички възможни мерки, които имат като правомощия, докато закона бъде променен. Протокол от срещата ще бъде изпратен до Окръжна прокуратура и Община Перник с искане да бъдат предприети действия и от тяхна страна. Росен Симеонов, представител на Общински съвет-Перник, пое ангажимент да постави казуса на следващото заседание на съвета. Той ще представи жалбата, предоставена му от 22-ма жители на Перник, чиито домове са застрашени от нерегламентирания добив.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.