iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Полицаите и военните бързат да излязат в пенсия

Полицаите и военните бързат да излязат в пенсия 12_1450683649

Излезлите в пенсия през тази година военни и полицаи поставят рекорд за втора поредна година, като заради несигурността по условията за пенсиониране и заради въведената от 2016 г. минимална възраст служителите от сектор "Сигурност" бързат да излязат в пенсия.

За тази година новите пенсионери сред тези служители са се увеличили с 30%, след като и миналата година бе отбелязан рекорден брой напуснали системата. Пореден рекорд се отбелязва и при всички излезли в пенсия - за първи път от 2012 г. те минаха 100 хил. души.

Според данните на Националния осигурителен институт през 2015 г. в пенсия от сектор "Сигурност" излизат 3312 души, което е с близо 30 на сто повече от 2014 г. От НОИ обясняват този ръст за втора поредна година с несигурността по условията за пенсиониране на военните и полицаите. Въпреки че от януари за тях влиза изискването да са навършили поне 52 г. и 10 месеца, за да излязат в пенсия, за служителите, които изпълнят условията за пенсия за тази година, ще има гратисен период. Това означава, че всеки полицай или военен ще може да се пенсионира до края на 2018 г. без възраст, ако до края на тази година има 27 г. стаж, от които 2/3 специализиран.

Общият брой на новите пенсионери тази година е 107 663. Това е с над 8 на сто повече от миналата година. Прави впечатление, че от тях наследствените пенсии са близо 12 хил., или с 35 на сто повече спрямо миналата година. Причината за увеличаването на наследствените пенсии е замразената възраст в последните две години, защото преживелият съпруг може да получи наследствена пенсия пет години преди да навърши годините за пенсия на трета категория. Лични пенсии за стаж и възраст са получили близо 59 200 души. От тях над 29 300 са работили в трета категория. Това е с близо 19 на сто повече от 2014 г.

Долу-горе толкова са и получилите лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване - над 29 100. Това означава, че почти всяка трета пенсия продължава да е инвалидна - 30.4% е делът на тези пенсии от общия брой. Все пак спрямо 2014 г. има намаление, защото тогава инвалидните пенсии бяха малко над 33 на сто от всички. След една година напразни обещания парламентът задължи със закон министрите на труда и на здравеопазването да представят концепция за реформа в системата на ТЕЛК и на инвалидните пенсии до края на април, а до края на юни - да я облекат в законови изменения. Социалният министър Ивайло Калфин обеща многократно да представи идеите си за реформа с две комисии - здравна и социална - до края на тази година.

РЕЗУЛТАТ

От началото на тази година влезе в сила друга промяна - вече не се отпуска социалната пенсия за инвалидност в размер на 25%. Огромен брой пенсионери получават тази добавка към пенсията си - над 500 хил., но от началото на годината и при тях има намаление с повече от 12 хил.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.