iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Показват как да оползотворим боклука

Показват как да оползотворим боклука 08_1470804569

В рамките на седмицата, посветена на Международния ден на младежта, Сдружение „АРТАРЕА”, започна съвместно с община Перник реализацията на проект под наслов Alter Aktive, като проектът има за цел да покаже както на младежите, така и на родителите как отпадъците могат да се превърнат в нещо приятно и полезно. Това показаха в импровизирана шатра, пред Двореца в Перник, доброволци от Франция, Испания и Полша. „С малко пари и време можем с отпадъците да си направим нещо полезно. Ето например днес ще покажем как от пластмасови бутилки може да се направят гривни, от непотребните кутии от прясно мляко да си направим портмоне. Ако ни стигне времето ще направим стол от непотребни автомобилни гуми и други подръчни материали. Ще ги боядисаме и те ще придобият много привлекателен вид”, поясни Анджей Сойка, който е завършил педагогика и от четири години живее в Перник. Заедно със своите приятели те демонстрираха как пластмасова бутилка от Кока кола се превръща в красива гривна.

„Ние искаме да покажем на младите хора от Перник, че и тук, в техния град се случват интересни неща и си струва да ги видят „- поясни Анджей Сойка. От няколко години той работи по европейски проекти, като по-специално се занимава с уърк шоп за деца. Преподава в театрален колеж в София. Работи със сдружение „АРТАРЕА и съвместно с община Перник разработва проекта ''Discover EVS in Pernik – Part II''. Това е вторият съвместен проект на сдружението с общината. Първият бе свързан с изграждането на свободна Уай-фай зона.

Останалите младежи - Аниес от Франция, Иван от Испания и Мачи от Полша са доброволци, които работят към сдружение „АРТАРЕА” по линията на Европейска доброволческа служба. Това е програма, която се финансира от Европейския съюз и от Центъра за развитие на човешките ресурси в София. Анджей поясни, че са ги поканили като доброволци в сдружението и те са приели с радост. По думите му предстои да бъдат реализирани още много интересни идеи, които със сигурност ще се харесат на перничани.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.