iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Погнаха държавните служители

Погнаха държавните служители 11_1447244520

Само няколко дни след изборите правителството пусна за обществено обсъждане подготвен преди няколко месеца проект за промени в закона за държавния служител.

Голяма част от идеите, залегнали в проекта, са на Реформаторския блок, като част от текстовете ще доведат до масово отстраняване на служители. Докато тези промени ще са факт веднага след приемането на проекта, нови и по-честни правила за конкурсите в държавната администрация ще има едва от юни 2017 г.

Както "Сега" писа, в едномесечен срок от приемането на проекта всички ръководни длъжности в администрацията, назначавани на непълно работно време, ще бъдат уволнени. В момента назначаването на непълно работно време става без конкурс и с тези текстове масово се злоупотребява. Занапред на непълно работно време ще могат да работят само експерти, а не началници. Това не означава, че местата на експертите с такива договори са гарантирани, защото на свой ред се предвижда възможност органът по назначаване да реши работното място да е за пълно работно време. Така и при тези случаи договорите ще могат да се прекратят без предизвестие. Новите експерти на непълно работно време до 2017 г. също ще се назначават без конкурс, защото дотогава няма да са влезли в сила новите правила за провеждане на конкурси. Нови работни места ще се отворят и заради забраната за заемане на длъжност по съвместяване за повече от 6 месеца.

Промените в закона предвиждат назначаването в държавната администрация да става след два вида конкурси - общи тестове, които ще важат за всички администрации и ще се провеждат централизирано от Института за публична администрация, и специфичен, децентрализиран конкурс, организиран от съответната администрация. Всичко това обаче ще е факт едва през 2017 г.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.