iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Подсладител в козунака ни удря в нервите и стомаха

Подсладител в козунака ни удря в нервите и стомаха 04_1460095219

Подсладителите, слагани масово в козунаците менте удрят в стомаха и нервите. Това каза проф. Донка Байкова. Според нея изкуствената захар се използва в производството и на много други храни и напитки и увеличава рисковете за здравето на хората.

„Най-напред те удрят в стомаха, след това увеличават риска от възникване на алергии и правят централната ни нервна система свръхвъзбудима. Започваме да усещаме нарастващ глад за сладки неща”, обясни професорът и добави, че всички консерванти и изкуствени подсладители увеличат рисковете от рак.

Козунаците ментета обикновено са на половин цена. Според Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, най-често преди празници в полулегални фурни се пекат козунаци, съдържащи оцветено тесто с добавка на подсладители.

„Истинският козунак най-лесно се познава по големия си обем и малкото тегло”, обясни тя. По думите й фалшивият при разчупване не става на конци. „Затова е най-добре да се купува козунак от малки фурни, в които сме сигурни за качеството. Трябва да се внимава и с вносните продукти, които са с дълъг срок на трайност и крият рискове, защото в тях има консерванти”, предупреди Кукушева.

Радослав Петков, собственик на цех за сладкиши обясни, че е по-безопасно Великденския хляб да се произвежда с яйчен прах. „Така се намалява опасността в продукцията да попаднат заразени яйца”, уточни той. По думите му използването на оцветител не винаги означава риск за потребителя. „Важното е той да бъде от растителен произход”, добави Петков.

Според друг негов колега, пожелал анонимност, най-често производителите намаляват разходите, като за козунаците използват само жълтъците от яйцата, а белтъците ги влагат в направата на целувки.

Друг риск за потребителите преди Великденските празници са старите яйца. „Повечето от тях са докарани от чужбина и в България се преопаковат в полулегални цехове”, обясни Павлин Бързашки, управител на фирма за производство на яйца. Според него старите яйца са по-леки и се познават по това, че са по-лъскави. „Трябва да се внимава дали върху яйцата има допълнителна маркировка, че са само за топлинна преработка, а не за консумация. Важното е обаче да се гледат етикетите и да се купува от проверени магазини”, съветва той. По думите му най-често старите яйца идват от Полша, която е най-голям производител на продукта от бившите соцстрани.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

23-Декември-2016

22-Декември-2016

23-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.